Кьовеши не дочака новите кандидати от България

Кьовеши не дочака новите кандидати от България
A A+ A++ A

Европейската прокуратура (ЕППО) започва работа на 1 юни, без България да е запълнила квотата си от 10 делегирани прокурори. ЕППО одобри само четири от българските предложения. Делегираните прокурори ще работят тук по делата за злоупотреби с европейски средства.

"В контакт сме с българските власти, но нямаме потвърждение какви ще са следващите им стъпки", казаха за "Сега" от ЕППО.

През април, когато Кьовеши отхвърли първите четирима кандидати, тя писа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да й прати нови предложения. Председателстваната от главния прокурор Иван Гешев колегия обаче реши просто да приеме писмото на Кьовеши за сведение и да чака ЕППО да се произнесе и по останалите български номинации. На 7 май се разбра, че има нова порция отхвърлени, а окончателно одобрени са само четирима българи - Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева. За отхвърлените номинации ЕППО обяви, че не покриват критериите да заемат длъжността.

Оттогава Прокурорската колегия на ВСС забрави за темата и тя не е влизала в дневния му ред.

България не губи правото си по всяко време да издигне нови кандидатури. Но засега изглежда, че не й е приоритет. 

От 22-те държави от ЕС, които участват в европрокуратурата, само Финландия и Словения не са изпратили предложенията си за делегирани прокурори. Въпреки това наднационалната структура започва работа на 1 юни. Тя ще се занимава с данъчни измами за над 10 млн. евро, пране на пари, корупция и т.н. Проблемът във Финландия и Словения е различен. Във Финландия е по-скоро технически, но ние сме в контакт с властите там и работим за решаването му, обясниха от ЕППО пред "Сега". При Словения обаче проблемът е политически. За тази страна Кьовеши излезе и със специално изявление. "ЕППО може да започне работа и без словенските делегирани прокурори. Но това означава, че нивото на защита на финансовите интереси на ЕС ще намалее в Словения", обяви европейският главен прокурор. И допълни, че явната липса на сътрудничество на словенските власти с ЕППО сериозно подкопава доверието в ефективното функциониране на системите за управление и контрол на европейските фондове в Словения.

Словенският правосъден министър подаде оставка като протест, след като правителството отказа да изпрати в Люксембург двете номинации на прокурорския съвет за делегирани прокурори, анулира процедурата за избор и стартира нова. Главният прокурор на Словения обяви, че това е намеса в независимостта на съдебната власт. Парламентът също видя политически мотиви в това и обяви, че явно номинираните прокурори не са били политически угодни на правителството.

На 1 юни португалският правосъден министър Франсиска Ван Дунем, зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова, комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс, министърът на правосъдието на Люксембург, където е базирана прокуратурата, и представител на ЕП ще се срещнат с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Те ще имат онлайн среща с всички европейски прокурори, делегираните прокурори и служителите на ЕППО.

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »