Хванаха двама иманярски босове в Северозападна България

Хванаха двама иманярски босове в Северозападна България
Двама лидери на организирана престъпна група по линия на "Трафик на културни ценности" са задържани при проведена от ГДБОП мащабна полицейска операция на територията на областите Видин и Монтана. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Двама лидери на организирана престъпна група по линия на "Трафик на културни ценности" от ГДБОП, съобщиха от МВР в събота.

Двамата са арестувани на 21 септември при проведена от ГДБОП мащабна полицейска операция на територията на областите Видин и Монтана.

Акцията е реализирана под наблюдението на ВКП от служители на сектор "Трафик на културни ценности" при главната дирекция, съвместно с колегите им секторите "Борба с организираната престъпност" във Видин и Монтана.

Извършени са претърсвания на 16 адреса на територията на село Арчар и Видин и на 3 адреса на територията на град Монтана.

Иззети са около 200 монети, над 1000 накити, фрагменти от бронзови съдове, фрагмент от конска амуниция и въоръжение.

Открити са също бронзова глава, бронзов съд, 29 керамични съдове, 4 керамични лампи, 4 архитектурни елементи – фрагменти и база от колона, фрагмент от корниз и йонийски капител. Стойността на иззетите културни ценности ще бъде определена след извършване на експертиза.

С полицейска мярка "Задържане под стража" за срок до 24 часа са задържани И.Т. на 52 години, криминално проявен и И.И. на 42 години, криминално проявен с висящо дело за същата престъпна дейност.

Двамата са действали главно на територията на археологически обект "Рациария" – римски град, намиращ в землището на село Арчар, област Видин. Рациария е един от най-големите и до преди 20 години от най-добре запазените примери в Европа за римска архитектура и градоустройство.

Градът е бил столица на римската провинция "Крайбрежна Дакия", седалище на римския дунавски флот и епископски център.

От МВР изтъкват, че поради големите си размери и наситеност с археологически артефакти, Рациария е цел на организираните иманярски групи вече две десетилетия. Откритите там артефакти не един или два пъти са ставали обект на незаконен трафик и продажби в аукционните къщи в чужбина. На територията на археологическия обект не се извършват регулярни разкопки.

#Северозападна България #иманяри #иманярство #Рациария #Арчар #Монтана #Видин #МВР #ГДБОП #полиция #арестувани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници