Видовете подметки на обувки – защо си заслужава да им обърнем внимание?

Видовете подметки на обувки – защо си заслужава да им обърнем внимание?
pixabay.com
A A+ A++ A

Лятото вече е съвсем близо, а в пазарната мрежа вече са представени новите колекции за сезона. Из витрините и онлайн магазините ни очакват безброй разнообразни предложения сред обувките, всички привличащи ни с атрактивен външен вид, който често ни подтиква към емоционални покупки. Важно е обаче да пазаруваме разумно и да не съдим за един чифт само по красотата му – добрите обувки освен добре изглеждащи, са и комфортни, а за комфорта един от главните виновници е подметката.

Съществуват ли удобни високи обувки?

Високите обувки често са асоциирани с дискомфорт при ходене, а за равните се смята, че са най-практични, но това не винаги е така. Избирайки внимателно, можем да се сдобием с изключително удобен чифт дамски сандали на платформи, в който краката ни да се чувстват като в удобно легло. Подметките, следващи естествената извивка на стъпалото, не натоварват ходилата при движение, дори да става въпрос за дълги разстояния, а колкото по-лека е тя, толкова по-голям е комфортът за нашите крака. За максимално естествена позиция на ходилото ви съветваме да се спрете на модел, който има платформа и в предната си част, а не само при петите – така на практика усещането е сякаш носите равни обувки, но придавате на ръста си известна височина и стил на цялостната си визия.

Видът на ниските обувки понякога може да заблуждава за нивото на предлагания комфорт – за да се чувствате освен красиви и удобно в новите си сандали, изберете гъвкава подметка, която да следва формата на свода – изцяло правите изморяват много краката и дори могат да нарушат правилната ви стойка. Препоръчително е и да се спрете на подметки с противоплъзгащ слой за по-голямо сцепление с пътя. 

Кои са най-удобните подметки при спортните обувки?

При спортно-елегантния стил нещата са малко по-специфични, тъй като различните спортни дамски обувки изпълняват различни приложения. Ако търсите сникъри за ежедневието, можете да изберете както ниски, така и модел на платформа, съобразявайки се със съветите, които ви споделихме по-горе. За спортните натури, които се занимават с физическа активност от рода на леката атлетика, препоръчваме обувки с лека и нетвърда подметка, която да не придава допълнително натоварване на ходилото и в същото време да поема от напрежението, осъществяващо се при подскоци и бягане. За почитателите на фитнеса и по-специално силовите тренировки с тежести, е важна стабилността на стойката с цел избягване на контузии. Ето защо е от ключово значение да изберете сникъри с масивна и стабилна подметка, устойчива на плъзгане и осигуряваща баланс за правилно разпределение на теглото при извършване на упражненията.

В сферата на туризма, и най-вече при планинския туризъм, обувките са една от най-важните части в екипировката и тази, с която трябва да започнем оборудването си за преходи. Качествените и комфортни туристически обувки имат специални подметки, които съчетават лекота и стабилност за максимална сигурност дори при преминаване на стръмни участъци. Грайферите срещу приплъзване са повече от задължителни, важно е и обувките да не пропускат вода – планината е непредсказуема и метеорологичните условия могат да ни изненадат, затова е добре винаги да сме подготвени.

Изборът на правилните обувки съвсем не е труден, стига да сме добре информирани и да съобразяваме моделите, на които се спираме, със ситуацията, за която ще ги използваме. Разнообразието на пазара предлага по нещо за всекиго и вече не се налага да правим компромис с вида или комфорта – можем да имаме и двете!

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници