Веселин Данов: Алексей Петров взе милиони за бариерите на Златни пясъци и Албена

A A+ A++ A

Слагането на бариери на входовете на курортите Златни пясъци и Албена е било сделка между Веселин Данов, Алексей Петров, бизнесмена Филко Славов и тогавашния главен прокурор Никола Филчев още през 2002 г., твърди самият Данов, който даде показания по делото „Октопод".

От 2010 г. бившият агент на ДАНС Алексей Петров е обвиняем по делото „Октопод" за участие в организирана престъпна група, занимаваща се основно с изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.

Бившият общински съветник и варненски бизнесмен Веселин Данов, който през 2007-2010 г. излежа присъда за сводничество, коментира в петък, че разрешението за слагането на бариерите в курортите е трябвало да бъде издействано от Никола Филчев, който тогава е бил шеф на Върховна касационна прокуратура, предаде агенция „Фокус".

Сделката за поставянето на бариерите на входовете е била 900 000 лева за Златни пясъци и между 1.3 и 1.5 млн. за Албена, каза Данов.

„В качеството си на главен прокурор или той или някой негов подчинен трябваше да издаде такова постановление, с което да се разреши наново този режим, защото то е отменено от тях. На бариерите е трябвало да застане една от двете охранителни фирми – или на Филко Славов, или на Алексей Петров", каза Данов.

„Моята роля беше, защото съм запознат с дейността на Златни пясъци и Албена, а главният прокурор няма да отиде да говори с тях, нито пък Алексей Петров можеше да го направи по това време", каза още Данов.

„Никола Филчев каза категорично, че не иска пари. За мен Филчев беше коректен и честен – поне към мен. Разделихме се, защото той повярва в някаква интрига, която се създаде, която беше създадена от Алексей и от Филко Славов, за да ме игнорират, въобще да не стигам до него", допълни Данов.

Според бившият общински съветник Филчев е бил манипулиран от Алексей Петров и Филко Славов и непрекъснато е повтарял, че срещу него се готви покушение.

Данов сподели, че бариерите на Златни пясъци и Албена са започнали работа през 2003 г., но няма информация дали и какво е плащано, тъй като тогава вече той не се е занимавал с това, но предположи, че е имало акт от прокуратурата, за да заработят те законно.

В края на август 2012 г. Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста Алексей Петров.

Апелативните магистрати също, както колегите им в градския съд, отказаха да променят мярката му „задържане под стража" в по-лека, като решението на САС беше окончателно.

Делото „Октопод" продължава с разпит на още свидетели, като до момента бяха разпитани Румен Аврамов и Асен Урманов.

#Алексей Петров #Октопод #дело „Октопод“ #Веселин Данов #Златни пясъци #Албена #курорти #бариери #Никола Филчев #Софийски апелативен съд #САС #главен прокурор #Филко Славов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници