Алексей Петров манипулирал Никола Филчев, твърди свидетел

Алексей Петров манипулирал Никола Филчев, твърди свидетел
Алексей Петров (вторият отляво) или Филко Славов са манипулирали бившия главен прокурор Никола Филчев, разказа пред съда бившият варненски общински съветник Веселин Данов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Алексей Петров или Филко Славов са манипулирали бившия главен прокурор Никола Филчев, разказа пред съда бившият варненски общински съветник Веселин Данов.

Свидетелят даде показания по делото срещу Алексей Петров, Антон Петров - Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов, предаде БГНЕС.

Веселин Данов обясни, че се познава с Алексей Петров от 1998 г., когато бивша барета на име Веско ги запознал на откриването на дискотека „Лолита" в София.

През 2001-2002 г. Веселин Данов и Алексей Петров се виждат неколкократно в присъствието на бившия главен прокурор Никола Филчев и Филко Славов. Повечето от срещите са в заведението „Златния телец".

Идеята била Веселин Данов да е посредник в схема за възстановяване на бариерите на входа на курортните комплекси „Златни пясъци" и „Албена".

Главният прокурор Никола Филчев трябвало да възстанови със свое постановление бариерите.

От своя страна, ръководствата на комплекса е трябвало или да дадат охраната на комплексите на фирми, близки до Алексей Петров и Филко Славов, или тези фирми да участват съвместно с комплексите в тази дейност. Имало и друг вариант - да се подпишат определени консултантски договори.

„Искаше се авансово 600 000 лв. за „Златни пясъци" и 300 000 лв. за „Албена"," разказа пред съда Веселин Данов, като подчерта, че Никола Филчев не бил искал дивиденти от цялата схема.

За Данов „всичко приключва" през 2002 г., когато Алексей Петров го привиква, за да му обясни, че Никола Филчев е разочарован от него, тъй като Данов бил казал „нещо за него".

Бившият общински съветник на Варна си тръгва и, по думите му, така и не разбира какво точно се случва с бариерите, но си спомня, че известно време по-късно те все пак са възстановени.

Според него Петров и Славов са искали да го скарат с Филчев, с когото той е бил близък.

Веселин Данов се виждал с Алексей Петров и по друг повод - бившият общински съветник искал от някогашната барета да назначи сина му в ДАНС, а Петров пък искал Данов да внедри човек в престъпния свят, занимаващ се с проституция във Варна и този човек да стане агент на ДАНС.

Синът му така и не е назначен в ДАНС, защото през есента на 2008 г. е задържан заедно с Веселин Данов и прекарва месеци зад решетките, но според бившия общинар внедреният агент до преди година все още е действал.

Веселин Данов все още е благодарен на Антон Петров - Хамстера, за това, че му е помогнал да си върне автомобил за 150 000 лв., който не бил застрахован, откраднат преди години в София.

Когато му поискали откуп от 20 000 лв., той се обадил на Хамстера, благодарение на когото Веселин Данов се спазарява с похитителите за откуп от само 10 000 лв.

„Онези години половината коли се знаеха кой ги връща и защо," посочи Веселин Данов пред съда.

На съдебното заседание в петък защитниците на подсъдимите загатнаха, че заради показанията на Веселин Данов, може да поискат очна ставка между Данов, Никола Филчев и Филко Славов.

На следващото заседание по делото на 24 септември ще бъдат изслушани петима свидетели, които да разкажат за отношенията между един от ключовите свидетели по делото - Георги Цветанов, и Алексей Петров.

Очаква се в някое от следващите заседания съдът да се запознае с поисканата информация за здравословното състояние на Алексей Петров.

#Алексей Петров #Филко Славов #главен прокурор #Никола Филчев #Варна #свидетел #Антон Петров-Хамстера #Антон Петров #Антон Петров-Хамстера #Кирил Топалов #Марчело Джотолов #Янко Попов #Цеко Йорданов #„Златни пясъци"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Акценти

Инбет Казино