Кабаков, гледай и се учи! Единственото хубаво нещо в родния футбол - смелият рефер Васимир Ел-Хатиб

Кабаков, гледай и се учи! Единственото хубаво нещо в родния футбол - смелият рефер Васимир Ел-Хатиб
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ Novinite.bg

Българският футбол се намира на дъното. Това е констатация, до която не е трудно да се стигне. Нивото на играта по родните стадиони е плачевно, шефовете на клубовете са на загуба, а доста от тях са "назначени", а не по любов или от бизнес интереси във футбола, ръководството на БФС е тотално дикредитирано и затънало до гуша в корупционни практики и аморални решения, представителният ни отбор е посмешище. На този фон е нормално, че съдиите са сочени с пръст и обвинявани. С дълги години самите рефери и Съдийската комисия се погрижиха имиджът им да е под кота 0. 

Ето защо е необходимо да се назовават и добрите примери. По-точно пример. Само един е. Името му е Васимир Ел-Хатиб. Арбитърът е млад и тепърва прохожда в елита, но отсега демонстрира безстрашие, непоколебимост и най-вече нов подход към мачовете у нас. Роденият в Плевен съдия е с майка българка и баща - сириец. Живял е и в двете страни. Занимава се активно с подпомагане на бежанци. Но най-вече прави, така че да бъде пример за всички рефери. Как? С това, че е първият, който пуска свободна игра и не накъсва двубоите с безконечни фаулове. 

Нещо, което дава рядък шанс на футболистите да разгръщат играта си, топката да се движи по-бързо, а симулантите да се замислят преди да падат. Все неща, за които треньорите отдавна зоват. Е, не ги чуха опитните, но зависими и умрели от страх съдии. "Чу" ги младият Васимир Ел-Хатиб. 

Ръководените от него мачове между ЦСКА-Арда (1:1) и Ботев-Левски (0:1) са конкретни примери за чудесната настройка на Ел-Хатиб. В първия случай той остави свободна игра, но когато в 90-ата минута имаше нарушение в наказателното поле на "червените" не се поколеба да отсъди дузпа за гостите от Кърджали. Нещо нечувано смело - дузпа срещу ЦСКА на Армията в края на срещата. В неделя пък реферът направи силно впечатление. На дербито Ботев-Левски Васимир не се хвана на постоянните опити на футболистите да го заблуждават, мятайки се на терена, остана верен на себе си и така футболът спечели. Стана хубава среща, а за сефте от много години публиката по трибуните хвалеше решенията на арбитъра. Нечувано, но факт.

Трябва този млад съдия да бъде оставен на мира, Съдийската комисия да го дава за пример на всички негови колеги, ако трябва да прожектират моменти от неговите мачове. Да го пазят от атаки, защото знаем как е в родната футболна джунгла. Да го поощряват и да му дават все по здрави дербита, за да расте още. 

Нафукани и опитни рефери като Георги Кабаков, който се води за топ съдията ни, могат само да се учат от Васимир Ел-Хатиб. Не е чудно, че от камара време нямаме арбитър на висок световен форум - Мондиал или Европейско за мъже. Няма и как да имаме, ако залагаме на овъртолени в ла*ната като Кабаков, Никола Попов или Ники Йорданов и Антон Генов в миналото. Време е да го осъзнаем и да се даде поле за изява на необременени момчета.

Една птичка като Васимир Ел-Хатиб пролет не прави, но може да е началото на нещо ново и хубаво.

#Васимир Ел-Хатиб #съдия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай