Ще има ли крематориум в Камено? Скандали по темата тресат Черноморието

Ще има ли крематориум в Камено? Скандали по темата тресат Черноморието
A A+ A++ A

Фирма за биопроизводство е в основата на всички инициативи срещу нашия проект за  крематориум в Камено. Лъжа е, че има водоизточник наблизо. Това каза в интервю за „Здравей, България“ по Нова телевизия инвеститорът Кристиян Киров.

„Хората са много предубедени. Едно електронно издание публикува много добра статия за нея, че е в черния списък на РИОСВ и какви екологични катастрофи е причинила на Камено. Сега тези хора скачат срещу нашия проект. Това, че има водоизточник наблизо, е лъжа. Тръбата от него минава през нашия имот. От ВиК не ни разрешиха да се закачим към нея, защото водата е отровена от пестицидите на земеделците”, добави той.

„Жителите на Община Камено за четвърти пореден път саботират провеждането на обществено обсъждане за изграждането на крематориум в града. Фирмата-инвеститор среща яростен отпор от страна на жителите на градчето, който продължава вече две години“, припомни водещата на „Здравей, България“ Лора Инджова.

„Срещу проекта беше организирана подписка, в която над 2400 души се обявяват категорично против изграждането на крематориум. Местните хора се опасяват, че инсталацията ще доведе до екологично замърсяване на въздуха и околната среда от изгарянето на тленни останки“, добавя колегата й Виктор Николаев.

Киров изтъкна, че проектът за крематориум бил на световно ниво. Концепцията била такава, за да можело хората, които използват услугата, да се чувстват максимално спокойно и да им се създаде душевен комфорт. 

„Вече имаме изготвен архитектурен проект. Комин няма да видите. Той е в вграден в сградата. От него ще излиза само пара, уверява той.

„Ние обаче нямахме възможност да бъдем изслушани на обществените изслушвания, защото идва една тълпа. Започват тези хора да крещят и да саботират разговора. Затова нормалните хора, които са дошли да зададат въпроси, не може да чуят отговорите“, жалва се инвеститорът. 

„Има пет човека, които инициираха това недоволство. Те вчера на общественото обсъждане казаха „ние сме братовчеди и приятели, няма да ви оставим да стане това тук“. На едно такова малко населено място е много лесно да дойде някой и да навие роднините си да скочат срещу нас. Ние нито веднъж не бяхме изслушани. Никой не се вгледа в проекта. В България действат в момента четири такива крематориума. Този във Варна е с подобна инсталация“, добави той.

„В тази система е топлообменника. В цял свят тази енергия се използва за отопление на административни сгради, училища. Нашето решение е да я използваме за земеделие“, уточни Киров. 

„Жителите на Камено и на околните населени места са много чувствителни към чистотата на въздуха, който дишаме, защото дълги години сме тровени от комините на Нефтохим. След като Лукойл купиха комбината, се затвориха доста от вредните производства и се подобри значително качеството на въздуха“, каза пък кметът Жельо Вардунски.

„Бяха направени големи инвестиции в тази сфера и Камено стана привлекателен център на доста хора, които искат да си купят имоти и да живеят в нашия град“, добави той.

„Има подписка с над 2300 души. Не знам защо г-н Киров смята, че зад тях стои някаква корпорация“, заяви кметът на Камено. 

#Камено #крематориум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници