Светли петък е! Празникът е известен като летен Петковден, а именици са Живко, Живка и Зоя

Светли петък е! Празникът е известен като летен Петковден, а именици са Живко, Живка и Зоя
A A+ A++ A

Светли петък е! Имен ден празнуват всички, които носят имената  Жива, Живка, Живко, Зоя и производните им.

На днешния ден празнуваме обновлението на храма на Пресвета Владичица Богородица, който се намира извън стените на Цариград и се нарича ,“Живоприемен източник,“. Спомняме си и великите и свръхестествени чудеса, които са станали в храма на Божията майка.

Църквата била издигната от великия император Лъв, наричан Макелий (в 454 г.). Още преди да застане на императорския трон, Лъв, който бил известен като добър и милосърден човек, разхождайки се на това място един ден, видял заблуден слепец. Слепецът бил жаден и помолил Лъв да му помогне. Той навлязъл в гъстата гора, но не открил вода. Тогава чул глас, който му казал: „Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизо.“ Лъв се върнал отново да търси вода, но пак не намерил.Отново чул същия глас: „Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва, ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца, ще намажеш с кал слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място.“

Лъв направил, както му заповядал гласът, и след като помазал очите на слепеца, той веднага прогледнал. Според предсказанието на Майката Божия не след дълго Лъв наистина станал император. Скоро след това той изградил на това място храм, който съществува и до днес. Оттогава тук започнали да стават много чудеса на изцеление.

В тракийските села пък петъкът след Великден се нарича летен Петковден.

Вярва се, че Света  Петка е покровителка на жените и на женската домашна работа. В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не я разсърдят.

#имен ден #летен Петковден #Живко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай