Главното мюфтийство застана зад 13-те, обвинени за радикален ислям

Главното мюфтийство застана зад 13-те, обвинени за радикален ислям
Около 300 души се събраха във вторник пред Окръжния съд в Пазарджик, където се гледа делото за разпространение на радикален ислям. Подсъдими са 13 членове на нерегистрирана религиозна групировка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главното мюфтийство категорично се обяви в подкрепа на 13-те обвиняеми в разпространение на радикален ислям, които се изправиха пред Окръжния съд в Пазарджик във вторник.

„Не се съмняваме в способностите на нашите служители във вероизповеданието, обвиняеми по делото за разпространение на радикален ислям. На тях сме делегирали да разпространяват нашата религия“, заяви главният секретар на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов в интервю за bTV.

Ахмед Ахмедов подчерта, че дейността на техните служители се контролира всеки месец по отношение на проповедите.

Той обясни, че радикален е изключително краен човек, който се развива на ръба на нещата, а ислямът като доктрина проповядва да се следва средният път.

Той не се ангажира с коментар на репликата „Християните трябва да бъдат избити, защото са неверници“, която е пратил един от обвиняемите на съдебната скамейка с аргумента, че подлежи на доказване от страна на прокуратурата.

„Подобни реплики от устата на един истински мюсюлманин не могат да бъдат изречени. Изкарано е от контекста на някои неща, с цел да се деструктира мюсюлманската общност в страната. Това е световен тренд по отношение на исляма, тоест настройването на обществото срещу мюсюлманите“, обясни още Ахмед Ахмедов.

Прокуратурата твърди, че обвиняемият Ахмед Ахмед от Пазарджик е извършвал проповеди, че победата за исляма ще стане с меч. Най-напред обаче хората трябвало да станат мюсюлмани, а държавата - халифат.

„Самият обвинителен акт е доста нестойностен. Прокуратурата може и да не настройва обществото, но самият факт, че 13 религиозни лидери са обвинени, довежда до мисълта, че това е нещо страшно. Тоест това е само началото“, изрази притеснения главният секретар на мюфтийството.

В подкрепа на убеждението си, че 13-те обвиняеми са невинни по презумпция, той изтъкна факта, че са „минали през сериозен кастинг, докато стигнат до тези позиции“.

Ахмед Ахмедов изрази позицията, че службите за сигурност на България са инструмент за противопоставяне на гражданите на етнически принцип, но не знаел на кого.

Отново попитан защо казва, че някой има за цел да разбуни духовете, той отговори, че „всичко това навежда до най-лошото, че по някакъв начин в страната се опитва да се ограничи религиозният живот на мюсюлманите, не знаем кой се опитва да го ограничи“.

За нелегалната организация „Ал Уакф ал ислями“ Ахмед Ахмедов каза, че тя е имала дейност в страната „по времето на господин Генджев“.

„Тя се е самозакрила и не е регистрирана. Едни хора, които са твои колеги, вършейки дейността, която всички колеги вършат, и не застрашавайки божествения ред в страната, в един момент излиза, че са лоши“, добави Ахмед Ахмедов.

По отношение на атентатите и организацията на този в Бургас от 18 юли секретарят на мюфтийството изтъкна, че мюсюлманите в България са по-скоро страхливи, а не дотолкова радикални.

„Ролята на държавата е да не допуска такива радикални субекти в страната. Тези хора тук са наши граждани, не са били някъде в чужбина и да са дошли тук впоследствие“, обясни Ахмед Ахмедов.

Той отказа коментар за чуждестранното финансиране на незаконния клон на „Ал Уакф ал ислями“ в Родопите.

„Това е стартът на репресиите. Хората си въобразяват, че оттук започва ходенето по мъките. Това са очакванията, хората са богобоязливи по отношение на това нещо“, коментира още Ахмед Ахмедов, след което се обърна към гражданите с думите:

„Никой от гражданите не трябва да се страхува от мюсюлманите. Самото мирно присъствие на мюсюлманите в Пазарджик снощи показа, че те са там за морална подкрепа, те не са там, за да укоряват органите на реда и да протестират. Страхът лесно се манипулира и той избива там, където не трябва“, заключи Ахмед Ахмедов.

#ислям #Ахмед Ахмедов #главно мюфтийство #„Ал Уакф ал ислями“ #радикален ислям #Окръжен съд #Пазарджик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници