Лидерите на ЕС, еврозоната на извънредна среща

A A+ A++ A

Държавните лидери на 27-те страни – членки на ЕС, се събират в сряда в Брюксел на извънредно заседание на Европейския съвет в опит да постигнат компромисно решение за мерки срещу дълговата криза.

Срещата на лидерите на държавите членки ще бъде последвана от заседание на представителите на 17-те страни от еврозоната.

На срещата си на върха в неделя Европейският съвет не успя да се споразумее относно мерките за справяне с проблемите в еврозоната, поради което лидерите на страните от ЕС се договориха за нова извънредна среща само няколко дни по-късно.

Ситуацията с дълговата криза в еврозоната остава силно напрегната. От трите страни, които вече получиха международни спасителни заеми – Гърция, Ирландия и Португалия, Гърция не успява да отчете подобрение и да изпълни условията на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Нарастващите притеснения, че Италия с огромния държавен дълг от 1.9 трлн. евро може да се окаже следващата страна, която има нужда от спасяване, нажежават допълнително обстановката, а страните – членки на ЕС и еврозоната, все още не успяват да се разберат за размера на новия постоянен спасителен фонд на ЕС.

В същото време международният банков сектор се възпротиви на исканията, отправени в неделя от лидерите на ЕС, да поеме по-голяма част от тежестта на кризата, като опрости на Гърция над половината от дълговете й.

Съмненията дали може да се намери споразумение между страните в ЕС и еврозоната относно мерките за справяне с дълговата криза породиха спад на акциите на „Уолстрийт“ във вторник, особено след новината, че планираната среща на финансовите министри от еврозоната се отменя.

„Има множество изявления, които навеждат на мисълта, че на Европа й е трудно да достигне до окончателни заключения за това как да се справи с проблемите с дълговете. Това само по себе си добави огромна вълна от разочарование на фондовия пазар“, споделя Гейл Дудак, главен инвестиционен стратег в „Дудах рисърч груп“ в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс.

Въпреки намеренията да бъде прието окончателно решение за радикални антикризисни действия, не е ясно дали и на днешната, поредна среща ще се стигне до резултати.

Три са основните решения, които трябва да бъдат приети днес с цел да успокоят финансовите пазари и растящия страх от общоевропейска рецесия, уточнява кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Първо - да се опрости част от дълга на Гърция, за да се избегне фалит на страната; и ако в началото на този разговор ставаше дума за отписване на 20% от задълженията, днес вече се говори за 50-60 на сто.

Друго очаквано с днешна дата решение е европейските банки да бъдат рекапитализирани със 100 млрд. евро. Това като че ли е и най-малко спорният въпрос, след като преди дни финансовите министри на 27-те се разбраха за тази сума.

Най-много са въпросителните около третото важно решение, което трябва да вземат европейските лидери – за увеличаване над два пъти на специалния фонд за закъсали икономики или европейски механизъм за финансова стабилност.

Той трябва да нарасне от сегашните 440 млрд. евро до 1 трилион като гаранция, че Европа при нужда ще може да спаси и по-големи страни от Гърция, Ирландия или Португалия. Това увеличение обаче освен от държавните и правителствените ръководители ще зависи и от германския Бундестаг, който часове преди срещата на върха трябва да даде на Ангела Меркел мандат да го подкрепи. Прогнозите са по-скоро положителни, но има и скептици, които смятат, че предстоят още спешни срещи, докато Европа постигне съгласие как да се противопостави на кризата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"