Доц. Кунчев с подробности: Ще има ли строг локдаун у нас?

Доц. Кунчев с подробности: Ще има ли строг локдаун у нас?
A A+ A++ A

Ситуацията с пандемията налага да се предприемат нови мерки. Натискът върху болниците е голям. Крайното решение за новите мерки ще бъде обявено в следващите дни. Това заяви държавният главен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев след среща на здравните власти при министъра на здравеопазването във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната. 

„Конкретно решение се пише в момента. По-строгите мерки ще вклщчват затваряне на търговски центрове, заведения, училища и детски градини в София и в София област", поясни той.

 

По думите му то ще се чуе по време на редовния брифинг на здравния министър в четвъртък. 

„Най-вероятно мерките ще влязат в сила от събота в София и в понеделник в цялата страна. Имаме още 2-3 дни за доуточняване. Така, че да можем да овладеем пика, който очакваме в следващите две седмици“, заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че вероятно вече е назрял моментът за национално решение относно разпространението на пандемията от COVID-19.  „Не се обсъжда ограничаването на движението между населените места, защото се видя, че това не работи“, каза още държавният главен здравен инспектор. "Основното, което целим, е да избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти", увери членът на НОЩ. 

Той коментира и страничните реакции при ваксинирани срещу вируса така: "Все още цифрите се следят, но вълната е заляла почти цялата страна", обясни той. Относно случай в Благоевград с починала жена, Кунчев обясни, че все още се прави проучване дали има връзка с ваксинацията.

"Всичко, което проучим на наше ниво, го изпращаме на Европейската агенция по лекарствата, за да се вземе най-точното решение. Когато има случай на нежелана реакция, в зависимост от аутопсията, ние набираме съответните експерти в областта, за да дадат компетентното си мнение, което отнема време. Решението ще е общоевропейско дали може да се използва тази ваксина и от кой момент може да кажем, че е безопасна. Дотогава тя няма да се използва", поясни той.

В момента се проучват 3-4 случая на прояви на тежки реакции след ваксинация срещу коронавирус, доави държавният здравен инспектор.

Oт днес столичните болници увеличават леглата за пациенти с COVID-19 с нови 20%, след като бе преминат прага от 600 заразени на 100 000 души.

През последните дни се наблюдава ръст на новите случаи на COVID-19 в цялата страна. Данните за последното денонощие показват 4637 новодиагностицирани с коронавирус в страната. Като в София област са 117, а в София град – 1116 души за последните 24 часа

#Кунчев #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници