Кога се сменя часа през 2021 година?

Кога се сменя часа през 2021 година?
A A+ A++ A

През март към лятно часово време>

Смяната на времето през 2021 година е в неделя, 28 март 2021 година от 3:00 часа през нощта, когато часа се сменя с един напред, тоест от 3:00 часа става 4:00 часа.

През октомври към зимно часово време>

Сменяме времето и в неделя, 31 октомври 2021 година от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад, тоест от 4:00 часа става 3:00 часа.

Нямаше ли да спираме да със смяната на времето?

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време.  

Според проведени анкети повечето българи искат да останем на лятно часово време.  Ако това се случи за последен път ще въртим стрелките през март 2021 година.  В случай, че се реши да останем на астрономическо часово време, за последен път ще се сменя часа през октомври 2021 година.

Дискусията в ЕС да се прекрати практиката със смяна на часа

Първоначалните идеи бяха да се спре със смяната на времето още през 2019 година, но… 

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март, дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time).

През декември 2018 година се разбра, че предложението не среща своевременната подкрепата на страните членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС.

В кои държави има смяна на часа?

Държавите в синьо в северното полукълбо и държавите в оранжево в южното полукълбо сменят времето към лятно и зимно.

Държавите в светло сиво са използвали смяната на времето, но в даден момент са се отказали.  Държавите в тъмно сиво, никога не са сменяли времето.

Защо сменяме часа два пъти годишно?

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.  Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.  Това би следвало да намали разходите за осветление.  Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

#смяна на часа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници