„Файненшъл таймс“: България е хладна за еврото

„Файненшъл таймс“: България е хладна за еврото
Дълго време членството в еврозоната беше една от целите на балканската страна, но за момента то не е на дневен ред. Снимка: ALAMY/The Telegraph
A A+ A++ A

Решението на България да замрази кандидатурата си за еврозоната не е изненадващо и вероятно непосредственият ефект от него ще е малък, коментира в свой материал „Файненшъл таймс“.

То обаче отразява отслабващата привлекателност на еврозоната, относителната фискална стабилност на България и ползите от съществуващия в страната валутен борд, цитира БГНЕС британския вестник.

В интервю за „Уолстрийт Джърнъл“ по-рано този месец премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков заявиха, че плановете на България за приемане на еврото ще бъдат замразени за неопределено време заради съществуващите рискове.

„Точно в този момент не виждам ползи от влизането в еврозоната, само разходи“, заяви Дянков пред изданието.

Дълго време членството в еврозоната беше една от целите на балканската страна и Борисов потвърди амбицията през 2010 година, като определи 2013 г. като срок за постигането й.

По онова време тази дата беше възприета като оптимистична. България дори не е част от „чакалнята“ за еврозоната, валутно-обменният механизъм ERM II, въпреки че ползва фиксиран курс с еврото още от създаването му, посочва още ФТ.

Сега страната се разграничи от еврото. За разлика от много нейни съседи, като Гърция, България запази до голяма степен строгата фискална политика в последните години. Между другото София отговаря на всички критерии за членство в еврозоната, коментира вестникът.

„Файненшъл таймс” посочва, че програмата на правителството за строго ограничаване на разходите намали дефицита до 2.1% от Брутния вътрешен продукт миналата година, дългът се равнява на 17.5% от БВП, едно от най-ниските равнища в Европа.

Икономическите трудности от последните години намалиха инфлацията (преди това беше единствената област, в която страната не изпълняваше изискванията на еврозоната), която ЕС очаква да се установи на средно 2.6% тази година, пише още в материала.

Според Дянков правителството не иска да застраши това с приемането на еврото в момент на несигурност, тъй като лишената от пари, но внимателна във фискално отношение страна не иска в крайна сметка да субсидира непредпазливите дългогодишни държави – членки на еврозоната, пише ФТ.

Макар за момента да загърбва присъединяването към еврозоната, то остава цел в дългосрочен план, въпреки че не е ясно точно колко дълго ще е отлагането, коментира още „Файненшъл таймс“.

#България #еврозона #Файненшъл таймс #Бойко Борисов #премиер #Симеон Дянков #Министър на финансите #София #Гърция #ЕС #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници