Еврокомисар: Македония да подобри отношенията със съседите си

Еврокомисар: Македония да подобри отношенията със съседите си
Македонските политици дестабилизират положението и парламентът в Скопие до края на годината е длъжен да приеме редица закони, смята комисарят. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Македония трябва да подобри отношенията със своите съседи, а с Гърция да продължи диалога, за да се намери решение за името, препоръча еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

Той похвали държавата за изпълнението на реформите от диалога на високо равнище с Брюксел, пишат македонски медии, цитирани от БТА.

Скопският вестник „Дневник“ отбеляза, че Фюле е признал, че е загрижен за политическата ситуация в страната.

Македонските политици дестабилизират положението и парламентът в Скопие до края на годината е длъжен да приеме редица закони, смята комисарят, цитиран от БГНЕС.

Той поиска от политическите партии да намерят начин за преодоляване на проблемите, които разделят обществото по етнически принцип.

В тази връзка трябва да се зачита Охридското споразумение, подчерта Фюле. Той е доволен, че в парламента е предложен законопроект за декриминализация на клеветата, което ще доведе до повече свобода на медиите.

Еврокомисарят се надява на позитивна оценка за напредъка на Македония в доклада на Европейската комисия, който ще бъде публикуван на 10 октомври, отбелязват македонските издания.

„Утрински весник“ излезе със заглавието: „България би могла да шантажира Македония и Сърбия“.

Позовавайки се на коментар на радио „Дойче веле“, изданието коментира, че България иска да използва приближаването на Македония и Сърбия към Европейския съюз за решаването на някои открити двустранни въпроси.

Неотдавна министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че България трябва да дефинира насоките на своята политика към съседите в рамките на процеса на евроинтеграция на държавите от Балканите, без да даде подробности за детайлите в тези насоки, коментира „Дойче веле“.

За добросъседските отношения в понеделник говори и премиерът Никола Груевски, заявявайки, че македонският принос не трябва да се сведе само до спора с името.

Правителството остава посветено на бързо решаване на спора и на двустранни контакти с Гърция, коквито през последните години почти няма, заяви македонският премиер.

#Македония #България #Гърция #Щефан Фюле #еврокомисар по разширяването #Брюксел #Скопие #Охридското споразумение #Европейската комисия #Сърбия #Европейския съюз #Николай Младенов #министър на външните работи #Балканите #Никола Груевски #премиер на Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници