Лондонските таксиметрови шофьори са шампиони по памет

Лондонските таксиметрови шофьори са шампиони по памет
A A+ A++ A

Опитните лондонски таксиметрови шофьори са известни сред научните среди с невероятната си памет. Според специалистите те могат да бъдат „олимпийски шампиони по памет“.

Невероятните постижения на паметта им са свързани с факта, че секунди след споменаването на даден адрес (дори ресторант или хотел в покрайнините) шофьорите вече имат представа откъде да минат и как да стигнат до адреса. Трудността идва най-вече от факта, че Лондон е огромен град, в който няма особена логика при разположението на улиците. Впечатляващо е също, че понякога от едната страна на улицата тя има едно име, а от другата – друго име.

Около 2 години курс и практически занимания са нужни на един шофьор, за да се представи успешно на изпита, даващ разрешително за извършване на таксиметрова дейност. Всеки един шофьор трябва да познава града в най-малки подробности – трябва да ги има в главата и да ги вижда пред очите си. Уроците имат за цел създаването на подробна карта в съзнанието на шофьора. Всичко, което не могат да запомнят като адреси и обекти, шофьорите трябва да отидат да го видят и да го имат след това като информация в главата си.

Учените обясняват възможността на тези мозъци с особеностите на една мозъчна структура – хипокампуса. Тренировката на мозъка води до промяна в структурата му. Учените са открили, че части от хипокампуса при тези шофьори са по-големи от средната му големина при останалите хора. Колкото по-дългогодишен стаж имат шофьорите, толкова по-изразени са мозъчните им промени и хипокампусът е по-голям.

Този факт е поредното доказателство, че мозъкът ни не е инертна структура, а често се реорганизира и изменя според изискванията. Това поставя въпрос към учените – дали и доколко могат да се използват възможностите за реорганизация на мозъка при пациенти с инсулт или травматично увреждане на мозъка за възвръщане към нормална  дейност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници