17 септември – Ден на София

17 септември – Ден на София
На 17 септември – в деня на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, се отбелязва денят на българската столица София.
A A+ A++ A

На 17 септември – в деня на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, се отбелязва денят на българската столица София.

Празникът ще бъде почетен с тържествен водосвет, а официалната церемония по издигане знамето на Столична община ще се проведе пред църквата „Света София“, предаде БГНЕС.

В 11:30 часа в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и кмета на столицата Йорданка Фандъкова ще бъде издигнато тържествено знамето на Столична община, а кметът ще произнесе слово и ще поздрави жителите на столицата.

По повод празника през деня са планирани множество прояви. В 19:00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ ще започне церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата под мотото „София – град за нашите деца“.

В концерта към церемонията ще участват Владимир Ампов – Графа, Миро, Михаил Белчев, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, детската вокална група „Мечо Пух“ и актьори от столичните общински театри.

Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата се връчват в областите литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика.

Връчва се и Специална награда за цялостно творчество, изключителни постижения и принос в областта на културата.

Наградите се присъждат на конкурсен принцип, по една във всяка област, и представляват грамота и парична награда от 2000 лева, а за Специалната награда - статуетка и награда от 5000 лева.

Статуетката е изработена от Георги Чапкънов и е реплика на статуята на Света София.

Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата се връчват от 2001 г. в различните области, а от 2007 г. е приет нов статут, с който се учредява и Специалната награда за цялостно творчество.

Нейни носители са проф. Крикор Азарян (2007 г.), Стоянка Мутафова (2008 г.), Юлия Огнянова (2009 г.), акад. Валери Петров (2010 г.), Рангел Вълчанов (2011 г.).

За деня на София театър „Българска армия“ ще отвори вратите си, а актьорите ще се преобразят в ролята на гидове, които ще развеждат посетителите из репетиционните, гримьорните, перукерните, ателиетата, гардеробите и коридорите.

Столичани ще имат възможност да надникнат в директорския кабинет, да разгледат и да се снимат със скритите до момента колекции от театрални костюми и експонати на единствената по рода си колекционерска сбирка от плакати.

Композиторът на театъра – Дони, лично ще консултира бъдещи мюзикайдъли. Вратите ще бъдат затворени едва след края на комедията „Много шум за нищо“, билетите за която ще бъдат предлагани на промоционална цена.

От 17:00 часа в сградата на бившата Общинска минерална баня ще бъде открита изложбата „Европа – древна и модерна, възторжена и магична“ (Европейски приказки и легенди).

Изложбата се организира в подкрепа на кандидатурата на София за културна столица на Европа 2019 г.

Посветена е на 150-годишнината от рождението на големия български учен, фолклорист, просветител и държавник – проф. Иван Шишманов, който е сред първите радетели за обединена Европа и основател на много културни институции в страната.

#Рангел Вълчанов #Валери Петров #Юлия Огнянова #Стоянка Мутафова #Крикор Азарян #Георги Чапкънов #Йорданка Фандъкова #Столична община #Ден на София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници