Детска кухня зарази 16 деца със салмонела

Детска кухня зарази 16 деца със салмонела
Областната дирекция по безопасност на храните започна проверка. Резултатите ще бъдат оповестени в понеделник. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Бум на заболели от салмонела деца се наблюдава във Варна през последната седмица, като се предполага, че заразата е тръгнала от три детски кухни в града.

Шестнадесет деца на възраст до 3 години – абонати на общинската млечна кухня, са приети през последните няколко дни в Инфекциозната клиника на МБАЛ „Св. Марина" във Варна с диагноза салмонелоза, предаде БНТ.

Майките на 12 от тях са вземали храна от пункт номер 5 във Варна, уточни вестник „Труд".

Областната дирекция по безопасност на храните започна проверка. Резултатите ще бъдат оповестени в понеделник.

„В клиниката наистина има завишен брой деца със салмонелоза на възраст до 3 г. Някои от тях вече са изписани, при други 2 се налага удължаване на периода за лечение", потвърди д-р Диана Радкова от инфекциозната болница.

Според майките на пострадалите деца най-вероятният причинител на заразата е паста, дадена за десерт.

Местната агенция за безопасност на храните е затворила три от поделенията на кухнята майка в кв. „Владислав Варненчик" – детски кухни №1, № 2 и № 5.

Директорът на варненската дирекция д-р Живка Манева съобщи, че са взети проби както от готовите ястия в детската кухня, така и от доставчиците на храни, като пътят им ще бъде проследен по цялата верига.

Извънредно в събота и неделя по случая работи лабораторията на Регионалната здравна инспекция във Варна.

#салмонела #Варна #деца #детска кухня #д-р Диана Радкова #д-р Живка Манева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай