България забави забрана за евтин алкохол на Острова

България забави забрана за евтин алкохол на Острова
Преди дни България, притеснена от последствията, които тази мярка може да има за нейния износ на вино, внесе възражения пред ЕК. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Виното от България може и да не се радва на най-добрата репутация сред изтъкнатите дегустатори, но любителите на чашката може да вдигнат наздравица за страната.

Черноморската държава еднолично, поне засега, извади от строя плановете на шотландското правителство да въведе минимални цени за алкохола, пише британско икономическо издание, цитирано от бТВ.

Мярката ще доведе до увеличаване на цените на напитките, продавани от търговците на дребно, като супермаркетите и кварталните магазини, обясняват анализатори на Острова.

Усилието на шотландското правителство съвпада с намерението на британския парламент да започне консултации за поставянето на минимални цени на алкохола в Англия и Уелс.

Преди дни обаче България, притеснена от последствията, които тази мярка може да има за нейния износ на вино, внесе възражения пред ЕК.

Брюксел беше близо до решение за това дали фиксирането на цените е в разрез със законодателството.

След намесата на България периодът за консултации ще бъде удължен до края на годината.

Данните на шотландското правителство показват, че почти 3/4 от алкохола, който се продава в магазините в страната, ще поскъпне, ако цената на половинлитрова бутилка бъде определена със закон в рамките на усилията на властите да се преборят със злоупотребата със спиртни напитки – един от най-големите демони на нацията, посочва още изданието.

#България #алкохол #Острова #Англия #Уелс #ЕК #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници