Италианците и българите били най-добрите фалшификатори на евро

Италианците и българите били най-добрите фалшификатори на евро
Достоверна, но фалшива банкнота от 50 евро, заловена в Германия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Най-добрите фалшификатори на банкнотите евро са неаполитанците и българите, твърди италиански експерт, който участва в борбата с проблема.

Експертът, който е пожелал да остане анонимен, разказва, че на север от Неапол, в общината Джуляно, се произвеждат половината от фалшивите евро банкноти, които са в обръщение на континента, а като истински шедьоври били купюрите от 20 евро, предаде БТА.

Криминални структури в България пускат в обръщение купюри от 200 евро, които изглеждат направо истински, казва италианският експерт.

От 2002 г. досега в Европа са конфискувани 5 млн. броя фалшиви евро банкноти, но се смята, че оставащите в обращение са поне пет пъти повече.

Очаква се през ноември Европейската централна банка (ЕЦБ) да представи новите образци купюри с променени цветове и филигранна хартия. Общ за всички мотив ще бъде древногръцкият мит „Похищението на Европа".

Според италианския специалист основните насоки на подмяната на банкнотите са определени именно от фалшификаторите, които с лекота възпроизвеждат изображенията на архитектурните елементи и цветовете на намиращите се сега в обращение пари.

#евро #фалшиви банкноти #Италия #България #Неапол #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници