Марияна Николова: От 1 февруари кръчмите може да отворят на 50% капацитет и с предварителни резервации

Марияна Николова: От 1 февруари кръчмите може да отворят на 50% капацитет и с предварителни резервации
A A+ A++ A

Ресторантьори се оплакаха, че "чашата на търпението им вече прелива". Министър Марияна Николова увери, че постоянно е в комуникация с бранша. Утре предстои и официална среща с представители на Асоциацията на ресторантьорите. Предложения тепърва ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб след анализ на ситуацията с бройките заразени, уточни Николова пред БНТ.

"След 31 януари ще се коментира отварянето на заведенията. Вариант за работа е на 50% от капацитета, с предварителна резервация, но не всички заведения го позволяват, както и задължителното метър и половина разстояние между масите и пълна дезинфекция.

Това се отнася за ресторантите, не и за дискотеките, за които нищо не е обсъждано", каза още вицепремиерът. 

Здравните власти регистрираха редица нарушения през последните дни. Обществена тайна беше, че има заведения, които работят въпреки заповедта на министъра на здравеопазването.

"Всички нарушители, които нарушават административните правила и разпоредбите, които са предписани от здравните власти, ще бъдат санкционирани по установения ред. Аз съм против тези нарушения и съм категорична, че това е петно за целия бранш", заяви министър Николова.

Тенденциите показват, че нивата на безработица в сектор "Туризъм" са 6,7%. Има ръст на безработицата като най-засегнати са в сектор хотелиерство, каза министърът. Туристите все повече търсят индивидуалните резервации и малките места за настаняване. Николова обясни, че зимният сезон се ползва от малките хотели, от малките места за настаняване, които са заети на 100%.

Сериозна заетост се отчита и в СПА курортите. По отношение на зимния сезон резервациите са между 35 и 40%. При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60/40, която е трансформирана в 80/20 за сектора, съобщи министъра.

Правителството е дало ясно заявка за удължаването на тази мярка до 31 март. "Тази мярка е спасила от фалит повече от 70% от бранша. По нея са изплатени огромен обем средства и са спасени над 28-30 работни места", каза още тя.  Изплатени са над милиард и 200 милиона, от които около 720 милиона са достигнали пряко до бизнеса.

#заведения #кръчми #Марияна Николова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?