Европарламентът номинира „Пуси Райът“ за наградата „Сахаров“

Европарламентът номинира „Пуси Райът“ за наградата „Сахаров“
Скандалната руска женска пънк група „Пуси Райът“ е номинирана от ЕП за наградата „Сахаров“. Снимка: РИА „Новости“
A A+ A++ A

Скандалната руска пънк група „Пуси Райът“ е сред осемте кандидати, номинирани за наградата за свобода на мисълта „Сахаров“ за 2012 г., обявиха от Европейския парламент.

Ситуацията с човешките права в Русия се е влошили значително през последните месеци с приемането на серия закони, които могат да бъдат използвани за бъдещи рестрикции срещу опозицията и да ограничат свободата на изразяване, заяви Европейският парламент в специална резолюция, цитирана от „Дневник“.

Евродепутатите цитираха случаите на пънк бандата Pussy Riot и на опозиционера Генади Гудков.

Според Европарламента съществува сериозна заплаха за развитието на гражданското общество в Русия, неправителствените организации и интернет.

В резолюцията се посочва „дълбокото разочарование от присъдата и непропорционалната присъда“ срещу момичетата от Pussy Riot, като я описаха като политически мотивирано наказание срещу опозиционни активисти.

Евродепутатите изразиха надежда присъдата да бъде преразгледана и да остане в съгласие с международните ангажименти на Русия.

Евродепутатите цитираха още случаите на Генади Гудков и на Сергей Магнитски, като заявиха, че това са само част от примерите за злоупотреба с власт от страна на правораздавателните руски органи. Те призоваха Москва да се въздържа от използването на закона за това да притиска членове на опозицията.

Резолюцията подчертава „нарастващия натиск върху политическите свободи на руските граждани“, като споменава законодателството за неправителствените организации и правото на протести.

Според Европарламента то може да бъде използвано да притиска гражданското общество, да потъпква опозиционни политически възгледи и да тормози неправителствените организации и медиите.

#евродепутати #Европейски парламент #ЕП #Генадий Гудков #Pussy riot #Русия #Пуси Райът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"