Коронавирус в България: 82-годишната медицинска сестра също се ваксинира днес (ОБНОВЕНА)

Коронавирус  в България: 82-годишната медицинска сестра също се ваксинира днес (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Ваксинацията върви по план и вече са ваксинирани 3844 души в цялата страна, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на последното за годината правителствено заседание.

„Във всички области на страната е направена организация за ваксинирането на медицинския персонал на първа линия“, посочи той. Министерството на здравеопазването ще стартира също така информационна кампания, за да може всеки български граждани да бъде осведомен за процеса на ваксинирането.

Междувременно правителството отпусна още 125 милиона лева за ваксини срещу Covid-19. „С тези 125 милиона лева, общо 305 милиона лева са дадени от парите на българските данъкоплатци за ваксини. Ваксините са безплатни и се слагат само при желание от страна на всеки българин“, заяви премиерът Бойко Борисов и напомни, че ваксините са одобрени от Европейската агенция за лекарства и Европейската комисия.

„Ваксината е единственото, което може да ни извади от пандемията. С огромните усилия на всички наши лекари и медицинските сестри, санитари, лаборанти, личния им пример, който дадоха с ваксинирането. Това е единственият шанс, който цивилизованият свят вижда в момента – чрез ваксините да излезем от тази война“, каза още Борисов.

Очаква се в началото на следващата година в България да пристигне и следващата пратка ваксини.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1438 нови случая на коронавирус при направени 8 084 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 17,79% от взетите проби са дали положителен резултат.  3703 от тестовете са по метд PCR, a останлите 4381 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 246, след това се нареждат Варна със 171 и Пловдив със 128 заразени.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 199 491. Активните към момента случаи са 76 684. 5 023  от тях са хоспитализирани, от които 474 са настанени в интензивно отделение. 

Жертвите на болестта станаха 7 405, 154 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 2919 души, така общият им брой достига 115 402.

82 – годишната медицинска сестра Ценка Досева от сунгурларското село Подвис също се ваксинира днес срещу коронавирус. След ваксинацията сестра Досева се чувства добре. От началото на коронавирусната пандемия медицинска сестра Ценка Досева ежедневно не спира да работи и лекува жителите на Подвис и съседните села. Вече над 50 години тя е неотлъчно до своите съграждани, изградила е доверие сред тях и е от малкото здравни работници, които до тази заветна възраст продължава да се грижи за пациентите си. Досега не се е сблъсквала с коронавирус, защото в селото нямат заболял, но не се страхува, защото спазва всички мерки. След като се имунизира, сестра Досева очаква скоро самата тя да започне да слага ваксина на своите пациенти.

645 души от първата приоритетна категория - тази на лекари и медицински персонал, са ваксинирани за четири дни в Пловдив. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

"Благодаря за перфектната организация на болниците в Пловдив и региона", посочи Каназирева. От ваксинираните 338 са лекарите, 139 са медицинските сестри, 129 души помощен персонал и 39 дентални лекари. 

"При никой от имунизираните нямаме данни за алергична реакция", посочи д-р Аргиров.

Над 13 500 са хората, подлежащи на имунизация в област Пловдив на първия етап.

"В момента има повишен интерес. При следващата ваксинация, която ще бъде в началото на месец януари очакваме да могат да бъдат ваксинирани още много от здравните специалисти", посочи д-р Аргиров. 

В самото РЗИ вече са ваксинирани 101 лекари, 39 стоматолози, 33 специалисти по здравни грижи и 17 души помощен персонал. 

В Държавната болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана срещу COVID-19 са ваксинирани 45 лекари и медицински сестри, съобщиха от ръководството на болницата.

В здравното заведение е разкрит специален кабинет със самостоятелен вход.

Ваксинацията е направена по предварително изготвен график, съобразен с желанието на медицинските специалисти да се ваксинират. На всеки имунизиран е издаден талон, който се регистрира в национална електронната система за имунизация срещу COVID-19. След 21 дни ваксинираните ще получат втора доза, която е осигурена, обявиха от болницата.

Желание да се ваксинират са изявили 176 от общо 449 лекари в област Монтана, съобщиха от РЗИ в града.

Започна ваксинирането на медиците от столичната Спешна помощ. Засега там са доставени само 50 дози. Не е ясен точният брой на лекарите, изявили желание да се имунизират. В Центъра работят около хиляда души. Всеки от тях има близък или колега, изгубил битката с коронавируса. Ваксинирането ще продъжи през следващите два дни.

„Аз се ваксинирам, защото вярвам в науката и това е единственият начин болестта да бъде победена. Не съм боледувал и не съм заразяван“, заяви д-р Красимир Манчев, завеждащ смяна в ЦСМП-София.

Той добавя, че много негови близки вече са изгубили битката със заразата и добави, че няма никакви притеснения относно ваксината.

„Спокойствието за семейството, близките и пациентите ми е главното нещо, което ме кара да се ваксинирам. Имам близка, която вчера си отиде на 38 години“, добавя друг лекар от ЦСМП-София.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници