Искат помилване за Йоан Опиц - Иконописеца чрез „Фейсбук"

Искат помилване за Йоан Опиц - Иконописеца чрез „Фейсбук"
Йоан Опиц – Иконописеца. Снимка: в. Преса
A A+ A++ A

Стотици споделят послание в социалната мрежа „Фейсбук", с което призовават президента Росен Плевнелиев да помилва Йоан Опиц – Иконописеца, осъден на 5 години затвор за умишлено убийство на крадеца Мариан Янчев.

Сред четки, бои и десетки икони един художник на 63 години плаче, защото до дни трябва да влезе в затвора за умишлено убийство, пише агенция „БГНЕС".

"Мъчно ми е за приятелите, за жена ми и сина ми", казва иконописецът Йордан Опиц.

В понеделник Върховният касационен съд го наказа с 5 г. в затвора, защото на 5 февруари 2007 г. прострелял смъртоносно наркозависим младеж, влязъл да краде в блока му, пише във социалната мрежа.

Там призоват: "Споделяйте, това трябва да стигне до Президента. Само той, може да го помилва". Така вече тези постове регистрират стотици споделяния само за няколко часа.

По-рано в четвъртък Иконописеца сподели, че да отнемеш човешки живот е най-тежкото престъпление на този свят.

"Още по-лошото е, че на мен ми е присъдено това", каза той. Най-късно другата седмица трябва да влезе в затвора, но е категоричен, че не е извършил това престъпление. "Аз съм произвел изстрел, Не може 4 см сачма да пробие яке, фланела, сърце, бял дроб, диафрагма, дебело черво", каза той. Сподели, че е не отчаян, а му е болно, защото не е престъпник.

"Аз не знам дали ще мога да изкарам и два месеца зад решетките, защото нервите не са ми добре вече. Аз не съм защитавал моя живот, а съм защитавал жилищата на моите съседи. На тези двамата крадци им намериха по 12% наркотик в кръвта, те носеха 40-сантиметрова отвертка. Ами представете си, че с тази отвертка вземат заложници", каза Йоан Опиц.

#Росен Плевнелиев #убийство #Президент на България #помилване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници