Защо празнуването на Коледа е полезно за вашето психично здраве?

Защо празнуването на Коледа е полезно за вашето психично здраве?
A A+ A++ A

От рождени дни до сватби и дипломиране, тази година се отмениха много лични тържества.Така че и Коледа, Нова година ще бъдат отбелязани в по-тесен кръг тъй като могат да доведат до трета вълна на COVID-19.

Тази година обаче ще бъде по-важно от всякога да участвате в тържествата и ритуалите на Коледа и Нова година. Има много доказателства, които предполагат, че навлизането от сърце в духа на сезона - макар да се спазвате ограниченията на 2020 г. - ще бъде много добро за нашето психично здраве. След трудна година това може да е точно нещото, от което се нуждаем.

Коледа има важни социални, културни и религиозни функции. За хората от всички религии коледните празници събират семействата заедно, за да се замислят за изминалата година и да очакват с нетърпение следващата.

Социологът Емил Дюркхайм използва термина „ колективна ефервесценция “, за да опише позитивното настроение, което изпитваме, когато участваме в социални дейности, които носят колективна радост и ни карат да се чувстваме част от по-голяма общност. Дюркхайм пише за големи религиозни събирания, но наскоро изследователите твърдят, че същото чувство може да се изпита в по-малки единици, когато семейството или приятелите се съберат.

Въпреки че не можем да направим всичко, което обикновено бихме направили тази година, ограниченията ще намалеят по Коледа във Великобритания и в някои европейски страни.

Положителната сила на ритуала
Популярната поговорка, че най-добрата част от излизането е подготовката - че пътуването е по-важно от дестинацията - признава, че ритуалите са важни сами по себе си. Рутините и ритуалите предлагат структура и предсказуемост в живота ни и изпълняват важни психологически функции за управление на тревожността . С нарастващите нива на тревожност всичко, което можем да направим, за да управляваме психичното си здраве, трябва да бъде приветствано.

Коледните ритуали могат да включват неща, които правим или неща, които консумираме - или в някои случаи и двете! 

Тази година много хора поставиха коледни украси по-рано от обикновено, за да се опитат да повдигнат общото настроение. Има доказателства, че това ще работи, тъй като изследванията показват, че коледните ритуали по-специално могат да играят роля в създаването на чувство за благополучие и удовлетворение. Те събуждат спомени от други времена от живота ни, когато сме минали през същите ритуали. Всеки път, когато поставяме коледни украси, мозъкът ни изстрелва запазените ни празнични чувства.

Ето защо е важно да се поддържат ритуали, свързани с тържества: дори ако няма да преживяваме събитията по същия начин, мозъкът ни ще реагира положително. 

Ритуалите също играят ключова роля за социалното сближаване , както тези от Обединеното кралство видяха с „пляскането на болногледачите“ през лятото. Когато нашите традиционни ритуали са нарушени, това предизвиква представата за това кои сме като социална група. След една година, в която вече имахме толкова много смущения в нашите рутини и ритуали и хората съобщават, че се чувстват все по-изолирани, коледните ритуали могат да ни предложат отново чувство за връзка.

Празненствата също често подчертават нещата, за които трябва да сме благодарни и тази благодарност може също да увеличи чувството ни за благополучие . И дори да не можем да бъдем с любими хора, прекарването на време в разговори по телефона или онлайн може да помогне за повишаване на настроението ни. Само припомнянето на минали щастливи спомени може да ни накара да се чувстваме по-щастливи в настоящето.

Празнуването от сърце може да се почувства трудно, когато тържествата са ограничени и много от нас са преживели загуба, но ритуалите, свързани с коледните традиции, могат да ни помогнат да останем позитивни.

#Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници