Националният план за ваксинация вече е приет

Националният план за ваксинация вече е приет
A A+ A++ A

Националният план за ваксинация вече е приет, съобщиха по време на редовния брифинг на НОЩ. За изпълнението му се създава Национален ваксинациионен щаб.

Планът предвижда последователността, по която ще се ваксинират лицата. Ще се стартира от медицинските специалисти, които са на първа линия. Здравният министър посочи отново, че ваксинирането ще е доброволно и всеки ще може да избере ваксината си.

След лекарите, групата, която подлежи на ваксинацията, са учителите. Следват служителите на ВиК. Там идеята е, че ако тези лица се разболеят, то населението може да остане без вода. Четвърти са възрастните хора над 65 години

България ще бъде разделена на шест района на ваксиниране. Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на НОЩ.

Шеф на Националния ваксинациионен щаб ще бъде Красимир Гигов.

Министърът добави, че настоящият план може да бъде променен, когато се разполага с повече информация за самите ваксини.

Членовете на Националния ваксинациионен щаб включват здравни инспектори, представители на МВР, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и други. Първото заседание на новия щаб ще е днес в 15:00 часа.

Парламентът ще разгледа на първо четене предложението за освобождаване от ДДС доставката на ваксини срещу COVID-19. Предложението е заложено в Закона за ДДС, внесен от ПГ на ГЕРБ.

Част от измененията са свързани и със Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС и Европейската общност за атомна енергия. В документа е предвиден преходен период, който приключва на 3 декември 2020 г.

До посочената дата разпоредбите на правото на Съюза в областта на данъка върху добавената стойност продължават да се прилагат по отношение на Обединеното кралство.

#ваксина #Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници