Кунчев: Заболевемостта от коронавирус у нас вече е по-ниска (ОБНОВЕНА)

Кунчев: Заболевемостта от коронавирус у нас вече е по-ниска (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Заболевемостта от коронавирус у нас вече е по-ниска. Паднали сме с едно място и сме 12-ти в ЕС. Това съобщи на брифинг на НОЩ здравният главен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Кунчев обясни, че все още обаче е рано да се радваме. Той допълни, че продължаваме да сме първенци по смъртност и изрази надежда, че новите мерки ще променят това.

Отново беше подчертано, че ваксината ще е доброволна и безплатна. В същото време беше отчетено, че всяка страна и компания ще прецени дали да изисква задължителна ваксинация.

Положителните промени са крехки и в начална фаза. Но има първи признаци. България слезе с едно място по заболеваемост и вече е на 12 място.

Това обяви доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на националния щаб.

Все още 14-дневната смъртност  е висока. Много е рано да се правят изводи, но мерките ще дадат резултат, заяви той.

Първата зона, която излезе от червената зона и вече е в оранжевата - това е област Кърджали.

Все още няма намаляване на броя на хоспитализираните, но това е процес, в който очакваме положителните новини, заяви доц. Ангел Кунчев.

Винаги, когато започне една епидемия, ако се разполага с ваксина, веднага се започва с имунизацията, уточни той.

Този , който се е имунизирал, ще бъде предпазен. Ако искаме обществото да бъде предпазено, трябва 70% от населението да е имунизиран.

Ваксините ще пристигнат в България, когато те официално бъдат одобрени от ЕС. Това стана ясно от думите на здравния държавен главен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Кунчев обясни, че действително Великобритания е заявила, че ще започне ползването на ваксината по-рано, кшно той допълни, че това е политическо решение и крие рискове.

Здравният министър коментира дали ваксината ще отиде при хората или те при нея. Той обясни, че тази ваксина ще бъде раздадена в конкретните лечебни заведения. Ще има и мобилни екипи, които да покрият цялата страна, за да може всеки желаещ да се ваксинира.

"Прилагането на ваксините ще се случва едва след разрешаването за употреба от ЕК. Всяка една ваксина е на различен етап. На този етап в най-напреднал етап са на "БиоНтех/Пфайзер" и "Модерна". Европейската агенция ще приключи за първата ваксина оценката на 29 декември, а за втората - през януари 2021 г. Ще бъде извършена подробна оценка, която ще даде гаранция, че ваксините, които ще бъдат използвани в държавите-членки, че отговарят на всички изисквания", обясниха още от щаба.

#Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино