Босилекът – свещено растение в кухнята

Босилекът – свещено растение в кухнята
A A+ A++ A

В Индия, посветена на Кришна, босилекът се е използвал за готвене само от най-високопоставените в обществото хора. В православното християнство босилекът е ритуално растение и е бил забранен за използване като подправка.

Но днес той се среща както в домашните кухни, така и в ресторантите. Пресен през лятото, замразен през останалото време или сушен – босилекът е интересна подправка, особено за дамите.

  • Срещу умората. Малко известно е, но босилекът е богат на желязо. А жените често имат отрицателен баланс на желязо. Знаейки, че една супена лъжица босилек съдържа повече от 2 мг желязо, когато нашата дневна нужда е от 18 мг, не се колебайте да го използвате. Особено подходящ е за летните салати  и пастата.
  • Тонус, витамин С. Винаги имаме нужда от повече витамин С, това се отнася особено за пушачите. С 60 мг/100 г, босилекът покрива в значителна степен нашата дневна нужда. Какъв по-хубав коктейл с витамин С от салата домати с моцарела, поръсени с босилек и лимонов сок?!
  • Калций за костите. В превенцията на остеопорозата своя роля може да има и босилекът. И въпреки че остеопорозата става проблем за жените след определена възраст, натрупването на калций в костите трябва да продължава през целия живот. Дори и да не може да замени млякото и млечните продукти или хранителните добавки с калций, босилекът осигурява малка доза. Все пак всяка възможност за намаляване на риска от едно заболяване трябва да се познава и използва.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници