Пак обругаха еврейски паметник на концлагеристи в Кайлъка

Пак обругаха еврейски паметник на концлагеристи в Кайлъка
„Стига комунистически лъжи“ е изписано върху плочата с черен спрей. Това е третото посегателство върху паметника в рамките на година и половина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Паметникът на изгорелите в пожара през 1943 г. евреи – лагеристи в Кайлъка, Плевен, е бил поруган за пореден път.

Това е третият подобен случай в рамките на година и половина, сигнализира Людмил Мойсеев, председател на регионалната организация на евреите „Шалом“ в Плевен.

Той се натъкнал на обезобразения паметник по време на разходка в понеделник привечер.

„Стига комунистически лъжи“ е изписано върху плочата с черен спрей.

Във вторник Людмил Мойсеев е разговарял с представители на ДАНС и полицията в града, а в сряда сутринта смята да внесе жалба в прокуратурата, предаде БГНЕС.

„Трудно ми е да правя предположения кой и защо постъпва така, но очевидно има хора с ксенофобски нагласи. Преди около година еврейският гробищен парк осъмна нашарен със свастики, не разбирам такова поведение“, коментира Людмил Мойсеев.

Той припомни трагичната история, след която през 60-те години на XX век е изграден и скромният паметник.

„В Кайлъка е имало лагер, където са били заключвани евреите, противници на режима. Сред тях са били и хора, нарушили антиеврейските закони от онова време – носенето на еврейската звезда като отличителен знак, спазването на вечерния час и т.н. В нощта на 11 юли 1944 г. една от бараките в лагера е запалена, вратите и прозорците са залостени отвън. В пламъците изгарят живи 10 души, сред които и момче на 15 години. В тяхна памет е и малкият паметник, подложен на оскверняване толкова пъти“, разказа Людмил Мойсеев.

Според него и членовете на „Шалом“ палежът и жертвите са единственият случай на предизвикана жестока смърт на евреи в България.

„Не мога да съдя никого, мога само да споделя болката и разочарованието си от ерозията в мисленето на една съвсем малка част от българското общество. Надявам се това да е последният подобен инцидент“, каза още той.

#ДАНС #паметник #евреи #пожар #„Шалом“ #Плевен #Кайлъка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници