Топло или студено, времето няма съществен ефект върху разпространението на COVID-19

Топло или студено, времето няма съществен ефект върху разпространението на COVID-19
A A+ A++ A

Изследване, ръководено от Тексаския университет в Остин, добавя яснота за ролята на времето при инфекцията от COVID-19, като ново проучване установява, че температурата и влажността не играят съществена роля в разпространението му.

Дали навън е горещо или студено, предаването на COVID-19 от един човек на друг зависи от други фактори. "Ефектът на времето е нисък"  По отношение на относителната важност времето е един от последните параметри", каза Дев Нийоги, професор в Училището по геология на Джаксън в UT Austin и Cockrell School of Engineering, който ръководи изследването.
 
Съавтори са Sajad Jamshidi, научен сътрудник в университета Purdue, и Maryam Baniasad, докторант в държавния университет в Охайо.
Изследването определя времето като "еквивалентна температура на въздуха", която комбинира температурата и влажността в една стойност.

 След това учените анализираха как тази стойност влияе на  разпространението в различни области от март до юли 2020 г., като техният мащаб варира от щати и окръзи на САЩ до страни, региони и света като цяло.

В окръжния и щатския мащаб изследователите също изследваха връзката между коронавирусната инфекция и човешкото поведение, използвайки данни от мобилни телефони.

Изследването проследява човешкото поведение в общ смисъл и не се опитва да го свърже с това как времето може да му е повлияло. При всяка скала изследователите коригираха своите анализи, така че разликите в популацията да не изкривяват резултатите.

Учените установиха, че времето няма почти никакво влияние.

За разлика от това, данните показват ясното влияние на човешкото поведение - и огромното влияние на индивидуалното поведение.Пътиванията  и прекарването на време извън дома били първите два фактора, допринасящи за растежа на COVID-19 пандемията, с относителна важност съответно около 34% и 26%. Следващите два важни фактора били населението и плътността на градовете, с относително значение съответно около 23% и 13%. Трябва да вземем лични предпазни мерки", каза Джамшиди.

Баниасад, биохимик и фармацевт, каза, че предположенията за това как коронавирусът ще реагира с времето са до голяма степен информирани от проучвания, проведени в лабораторни условия върху подобни вируси. 

"Когато изучавате нещо в лабораторията, това е контролирана среда. Трудно е да предположите как то ще реагира в реална среда. Това беше първата ни мотивация да направим по-широко проучване", каза тя.

Маршал Шепърд, професор по атмосферни науки в Университета на Джорджия, който не е бил част от изследването, каза, че изследването предлага важна информация за времето и коронавируса в различни мащаби.

Нийоги каза, че един от ключовите уроци на пандемията е важността на анализа на явленията в „човешкия мащаб“ - мащаба, в който хората живеят ежедневния си живот. Той каза, че това изследване е пример за този тип перспектива.

"Твърди се, че COVID може да промени всичко", каза Нийоги.

Сега увеличаваме мащаба, започвайки от човешката експозиция и след това излизайки навън. Това е нова парадигма. (ANI)

#коронавирус #време

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници