Отбелязваме Деня на народните будители

Отбелязваме Деня на народните будители
A A+ A++ A

Днес отбелязваме Деня на народните будители. В този ден цяла България чества личностите, полагали основите на обществения и културен живот на страната - творци, просветители, революционери и други общественици.

Празникът е създаден през 1922 от правителството на Александър Стамболийски, за да се почетат „далечни и близки строители на съвременна България“.

Ученици от Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ” ще отбележат Деня на народните будители, като се погрижат за гробовете на редица наши общественици, учени и творци. Ще бъдат почистени десетки паметни плочи и местата около тях в Централните софийски гробища. Инициативата се провежда за трета поредна година.

Проявата на учениците, превърнала се в традиция за Класическата гимназия, е жест на уважение и поклон към народните будители, коментира единайсетокласникът Петър Сомлев:

"Като осъзнаваме преходността си успяваме да съхраним и да носим и светлата част от нашето минало. Така ще може да бъдем повече човеци и българи".

Ученикът приканва всеки желаещ да се включи в инициативата.

С поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Ради Иванов Колесов ще бъде отбелязан Деня на народните будители в Ямбол.

Всички останали прояви в Ямбол са отменени, заради усложнената епидемиологична обстановка. Обявената церемония по връчването на наградите на отличени ученици, призьори на национални, балкански, европейски и световни конкурси, олимпиади и състезания, както и техните преподаватели, ще се състои при по-подходящи и безопасни условия.

Призивът на общинското ръководство към гражданите, които ще почетат празника с поднасяне на цветя пред барелефа на народния будител Ради Иванов Колесов, е да спазват противоепидемичните мерки.

В Радомир ще бъде открит барелеф на писателя Светослав Минков.

В Деня на народните будители Тетевен отбелязва своя празник и 143 години от освобождението на града от османско иго

#Деня на народните будители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници