Радиацията вкъщи е по-голяма от тази на открито

Радиацията вкъщи е по-голяма от тази на открито
A A+ A++ A

Когато не говорим за аварии, трябва да имаме предвид естествения радиационен фон. Той е относително постоянен и се определя както от космическото лъчение, така и се формира и изменя на земната повърхност.

Голяма част от гама-фона на въздуха се дължи предимно на радона. Неговата емисия се осъществява веднъж от почвата и втори път от строителните материали, които се използват за изграждане на жилищата.

Направените проучвания показват, че в умерения климатичен пояс (където се намира и България) концентрацията на радон в жилищата е 8 пъти по-висока, отколкото на открито. От естествените строителни материали най-висока е емисията на радон в скалните материали от вулканичен произход. Тухлите също могат да бъдат сериозен източник на радон в зависимост от суровината, която е използвана за тяхната направа.

Концентрацията на радон варира и в зависимост от етажа. Обикновено в по-ниските етажи концентрацията е по-висока, тъй като към емисията на радиоизотопа от стените се добавя и радон, емитиран от почвата.

Редуцирането на радон в жилищата може да се осъществи, като се използват изолации, а за покритие на стените – тапети или бои на маслена основа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници