Наситените мазнини може и да са полезни за организма. Ето защо!

Наситените мазнини може и да са полезни за организма. Ето защо!
A A+ A++ A

Наситените мазнини са една от най-обсъжданите теми сред диетолозите. От десетилетия са сочени като източник на здравословни проблеми на повечето американци и се използват като панацея от хората, които препоръчват диети с ниско или никакво приемане на въглехидрати,

Битката за този зловреден макронутриент далеч не е приключила, според бившия изследовател на USDA Гари Лист.

Американците ядат толкова наситени мазнини, колкото преди - ако не и повече - въпреки непрекъснатите съвети за намаляване на приема на мазнини, каза Лист.

И все пак, докато нивата на затлъстяване нарастват, нивата на сърдечно-съдови заболявания непрекъснато намаляват.

Това е "парадокс" на науката за храненето, който поглъща индустрията в момента, каза Лист. Накара скептиците - включително много застъпници на кетото - да се замислят дали наситените мазнини са толкова лоши, колкото ни казват, и дали изхвърлянето на растителни масла наистина подобрява здравето ни.

Един от основните източници на объркване около наситените мазнини е, че в исторически план заместителите често са били дори по-лоши за здравето, според кардиолога Елизабет Клодас.

Един от проблемите с американската диета с течение на времето е, че тъй като нискомасленото се превърна в популярна диетична тенденция, производителите на храни замениха наситените мазнини с рафинирани въглехидрати (като захар) или транс-мазнини, за да ги запазят много вкусни.

Докато транс-мазнините оттогава са забранени в САЩ, преработените въглехидрати продължават да бъдат основен играч в стандартната американска диета, в ущърб на нашето здраве.

Тъй като нашето разбиране за храненето се разширява с течение на времето, става ясно, че в диетата може да има място за пълноценни храни с високо съдържание на мазнини, като месо и млечни продукти, и те може да са за предпочитане пред хиперпреработени алтернативи.

Част от намаляването на сърдечните пристъпи и подобни заболявания могат да бъдат свързани с фактори, които нямат нищо общо с хранителните мазнини, каза Лист. В резултат на това объркването и противоречията около наситените мазнини може да се дължат на твърде много други променливи.

Например нивата на тютюнопушене са намалели значително от 80-те години на миналия век, когато наситените мазнини за първи път стават обществен враг номер едно. И повече хора съобщават, че тренират ежедневно. В същото време медицинският напредък улесни контролирането на хроничните заболявания, включително чрез използване на лекарства 

Всичко това би могло да помогне да се обясни разликата в това защо се увеличава консумацията на мазнини, но сърдечно-съдовите инциденти все още намаляват.

Дори по отношение на диетата, мазнините са само един макронутриент в много по-нюансиран контекст на общите хранителни навици. Ето защо Klodas препоръчва да се съсредоточите върху пълноценните храни, а не да ограничавате мазнините.

Всъщност не препоръчвам диета с ниско съдържание на мазнини. Застъпвам се за изцяло хранителна растителна диета ", каза тя." Това е видът диета, който е най-пряко свързан със здравословното дълголетие. "

Клодас каза, че част от объркването се дължи на медии и други, които се фокусират върху извънредни стойности, а не по-широкия контекст на хранителните съвети като цяло. Най-доброто нещо за повечето хора, каза тя, е това, което писателят Майкъл Полен препоръча: яжте истинска храна, не само растения.

#мазнини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »