90-те се завърнаха с пълна сила в София! Ромски барони присвояват къщи, сеят ужас с побоища и наръгвания

90-те се завърнаха с пълна сила в София! Ромски барони присвояват къщи, сеят ужас с побоища и наръгвания
A A+ A++ A

Жертви на престъпната група, за която се заговори в една от последните акции на ГДБОП и Специализираната прокуратура в столицата, са пребивани зверски, за да не пречат на частни съдебни изпълнители и нотариуси. Полицаи пък работели за бандитите. От страх да не бъдат наръгани с нож и пребити с метален бокс, жертвите си изтегляли показанията. За това разказаха пред Нова телевизия някои от потърпевшите. 

Бандата на ромските барони Мето и Трайчо пребивала жестоко и отнемала насилствено имоти от хора, на които давали заеми. Мафиотите присвоявали чужди социални помощи и търгували с дрога, а полицията не ги закачала. 

„Долните ми зъби и горните са избити с метална бухалка, от Методи Димитров и от Трайко Стоянов”, разказва Иван Борисов.

„Знам за един човек от квартал Левски, който бе нападнат с бокс и с нож пред 20 човека. Помля го от бой. Според мен това си беше опит за убийство“, каза друг от потърпевшите, който обаче скри лицето си пред камерата. 

Престъпната група беше разбита в началото на октомври, при мащабна операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. По данни на разследващите, в продължение на 6 години, арестуваните са се занимавали с лихварство, пребивали са длъжници, отнемали са насилствено имоти и са пласирали дрога в няколко столични квартала. Има данни, че са печелили и от бизнес с проститутки.

„Те са се занимавали буквално с всичко, което генерира неправомерен доход”, заяви административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Основните им доходи били от лихварство, смятат разследващите. Сочените за тартори на групата- Мето и Трайчо имали заложни къщи и фирми за бързи кредити, в няколко столични квартала. За да получат заем, клиентите им трябвало да им прехвърлят жилищата си.

„Когато имаш нужда от кредит, пари, дават дребна сума, но при условие, че си прехвърлил имота на тяхно лице, за да ти отпуснат желаната сума. И вече владението на имота е в техни ръце, независимо дали ще си издължиш кредита или не. Когато дойде срока да си погаси, те му казват, че е изгорял имотът”, разказва един от потърпевшите, пожелал анонимност.

„Едно момче отиде при тях и казва, залагам си апартамента, искам 5 000 лв., да си купя такси и да си работя. Те му дават парите, той си прехвърля апартамента и на другия ден, те го продават тоя апартамент, а човекът продължава да си плаща лихви. И когато разбира, че апартаментът му е продаден, отива там за скандал, обаче те го пребиват и той си млъква по тоя случай”, заяви Иван Борисов.

Останалите без жилища са десетки, но от страх, не всички са се оплакали в полицията. Иван Борисов също твърди, че е измамен от Мето и Трайчо. Закъснял с вноските си по кредита и чрез частен съдебен изпълнител двамата му взели къщата.

„Имат си нотариуси, частни съдебни изпълнители, Биха ме с метална бухалка, за да не преча на ЧСИ-то, тъй като бях пуснал жалба срещу него“, добавя той.

В дома на задържаните са открити множество документи, уличаващи ги в имотни измами. 

Отнетите жилища са се препродавали многократно, казват от прокуратурата. Първо те се прехвърлят на приближени лица на членове на бандата. 

Когато жертвите нямали жилища, сочените за лихвари взимали за залог коли и дебитни карти. 

„Хора от квартал Христо Ботев си залагат дебитни карти, с които теглят детски надбавки. Остават си обаче при лихварите и те теглят всички помощи. Аз им бях оставил кола за залог, а те веднага я продали. Когато им занесох парите и поисках да ми върнат автомобила, казаха да изчакам един час. Те я откраднаха от момчето, на което са я продали и ми я докарват“, казва друг от измамените.

Ако длъжникът не се издължи до стотинка, се стига до насилие. Тогава се намесвал Мартин Матев – Русия, който бил най-приближен на Мето и Тройчо. Той също е сред задържаните. 

Известен е с това, че разчиства сметки с нож, разказват запознати. Те крият лицата си от страх. 

„Той е много опасен и е от групата. Занимава се с побоища. Бях свидетел как нападнаха едно момче от квартал Левски. Пред очите на всички го прободе с ножа и го нападна с бокс. Момчето се опита да избяга. Гони го с ножа и с бокса до другия квартал“, разказва един от мъжете, станали жертва на бандата.

Въпреки че момчето е пребито и намушкано с нож пред 20 човека, никой от тях не подава сигнал на тел. 112. 

Пострадалият си вади медицинско и подава жалба в полицията. Скоро след това под натиск се отказва от показанията си. 

„Всички се страхуват. Притесняват се да не бъдат пребити и наръгани с нож. Нормално е да се страхуват. Мартин го е взел в колата и го закарал, за да си оттегли жалбата“, коментира един от хората, станали свидетели на побоищата.

„В 5-о РПУ има чадър над бандитите. Знам, че се дават по 5000 лева, за да бъде премахната конкретна преписка, добавя той.

Имаме такива данни и ще се проведе обективно разследване, потвърди административния ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. 

От страх част от пострадалите са се преместили да живеят в чужбина. 

Иван Борисов се надява съдът да върне къщата му, която новите собственици са превърнали в хотел. 

„Ползва се като публичен дом. Идват клиенти, дават им се наркотици и жени по избор от интернет. Плащат си за всичките услуги“, каза още той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници