Политбюро „проникна“ в Интернет

Политбюро „проникна“ в Интернет
Председателят на Държавна Агенция „Архиви" доц. д-р Мартин Иванов представи новия сайт „Протоколи и решения на Политбюро на БКП (1944–1989)". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протоколите и решенията от Политбюро на БКП вече са дигитализирани, качени и свободно достъпни в Интернет.

Държавна агенция „Архиви" представи официално сайта www.archives.bg/politburo/, на който могат да бъдат видяни документите от 45-годишното управление на комунистическата партия.

Сайтът обаче за момента често блокира и е труднодостъпен заради натоварен сървър, предаде „Медиапул".

„За по-младите интернет потребители, родени и израснали след 1989 г., трябва сигурно да припомним, че Политбюро беше органът, който се занимаваше практически с всичко в държавата – от дислокацията на армията, през строежа на АЕЦ до... цената на чорапогащите," припомнят от агенцията.

Достатъчно е да припомним темите за външния дълг, за агентите на Държавна сигурност, за „първите милиони" на много от днешните „лица от новините", за да разберем как решения от преди 20 години се отразяват на ежедневието днес, отбелязват от Държавна агенция „Архиви".

От документите може да се проследят мащабни политически процеси като т.нар. възродителен процес, Перестройката, но и много други теми, които са вълнували ръководителите на БКП – осигуряването на жилища и вили, цените на найлоновите дамски чорапогащи.

Могат да се видят и решенията за отпускането на заеми от над милиард долара в оръжия за Ирак и Либия.

В сайта „Протоколи и решения на Политбюро на БКП (1944-1989)"са публикувани общо 2459 протоколи и решения, от които 897 секретни.

Когато бъде завършен проектът, ще има достъп до около общо 200 000 страници и близо 400 снимки.

Документите са разпределени по степен на секретност и година на издаване и дават точна представа за дейността на Политбюро. При подготовката на сайта се е оказало, че липсват документи за периода 1948-1965 година, но впоследствие те са били издирени от служителите на агенцията.

За 45 години през политическото ръководство на БКП са минали едва 55 души, като сайтът представя и техните биографии. Сред тях са били Георги Димитров, Трайчо Костов, Васил Коларов, Вълко Червенков, Георги Чанков, Антон Югов, Борис Велчев, Цола Драгойчева, Пенчо Кубадински, Александър Лилов и други.

От документите за трайчокостовистките процеси става ясно, че Политбюро е действало и като съдия-следовател и прокурор и е преценявало кой да бъде осъден. Очаквано излизат и данни за ролята на БКП след 1989 г.

„При издаването на Указ 56 Тодор Живков казва, цитирам по памет, че ние трябва да назначим наши, свои, отговорни другари, които да застанат в ръководството на тези новообразувани фирми. Което е прелюдия, преход към времето след 1989 г. В крайна сметка „Мултигруп" беше регистрирана именно по този указ, както и Първа частна банка," припомни Мартин Иванов.

Другите два сайта, които се подготвят от агенция „Архиви", са с личните досиета на загиналите през Балканските войни и полицейските досиета от периода преди 1944 г., които ще представят документи за Тодор Живков, Никола Вапцаров и още около 30 души.

Агенцията подготвя и изграждането на Музей на Държавна сигурност в София, като за целта са необходими около 1,75 млн. лв.

Все още обаче не е ясно дали финансирането ще бъде отпуснато за следващата година.

#Политбюро #БКП #интернет #Държавна агенция „Архиви" #Георги Димитров #Трайчо Костов #Вълко Червенков #Борис Велчев #Цола Драгойчева #Александър Лилов #Тодор Живков #„Мултигруп" #Мартин Иванов #музей #Държавна сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници