Ново начало за космическата програма на ЕС с назначаването на Родриго да Коста

Ново начало за космическата програма на ЕС с назначаването на Родриго да Коста
A A+ A++ A

Родриго Да Коста встъпи в длъжност като изпълнителен директор на Европейската агенция за ГНСС (GSA, скоро ще бъде преименувана на Агенция на ЕС за космическата програма). Той беше избран от управителния съвет на GSA на 15 септември 2020 г., а на 12 октомври 2020 г. се срещна с Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент.

Г-н Да Коста, който е португалски гражданин и е работил в редица държави от ЕС, започна работа в GSA като ръководител на програмата за услугите на „Галилео“ през март 2017 г. На тази длъжност той беше отговорен за ръководството на „Галилео“ — глобалната спътникова система на ЕС — във фазата на предоставяне на услуги. Преди това той е заемал няколко висши длъжности по управление на проекти, стопанско развитие и управление на институционални проекти в космическата промишленост в областта на космическите полети на хора, изследванията, ракетите-носители и научноизследователската и развойна дейност. Г-н Да Коста ще работи за превръщането на GSA в Агенция на ЕС за космическата програма (EUSPA). Той ще гарантира, че настоящите ѝ дейности продължават да се осъществяват успешно, като същевременно се изпълняват и новите дейности, свързани с новия мандат на Агенцията. От създаването си през 2004 г. Европейската агенция за ГНСС има несравним принос към водещите спътникови системи на ЕС „Галилео“ и EGNOS, което допринесе значително за независимостта и икономическия растеж на Съюза.

С висококвалифициран и специализиран персонал, Агенцията стимулира иновациите, насърчава предприемачеството, ръководи предоставянето на услуги и стимулира икономиката на ЕС, по-специално чрез осигуряване на внедряването на „Галилео“ и EGNOS в широк кръг от пазарни сегменти благодарение на висококачествени и сигурни спътникови услуги. С поглед към бъдещето EUSPA ще продължи дейността на GSA и ще поеме допълнителни нови отговорности за допълнителни компоненти на космическата програма на ЕС, включително дейности по „Коперник“ (Европейската програма за наблюдение на Земята) и GOVSATCOM (системата на ЕС за сигурна спътникова комуникация). Коментирайки новите си задължения Да Коста, сподели:

„За мен да бъда изпълнителен директор на Агенцията означава преди всичко да ръководя екип от отлични и всеотдайни професионалисти. Изключително развълнуван съм от възможността да изградим успешна EUSPA, която ще има ключов принос за космическата програма на ЕС. Очаквам с нетърпение да работя с всички наши заинтересовани страни. Задачата е огромна, но съм уверен, че ще можем да изпълнима своята роля, като демонстрираме на гражданите на ЕС какво можем да направим заедно в космическите дейности на ЕС като GSA/EUSPA.“

Г-н Да Коста притежава диплома по авиокосмическо инженерство от Висшия технически институт в Лисабон, магистърска степен по авиационно инженерство от Университета в Делфт и магистърска степен по бизнес администрация от консорциума на бизнес колежите EuroMBA. „Чрез оползотворяването на активите на космическата програма на ЕС в полза на гражданите на ЕС, EUSPA ще играе основна роля, като допринася за иновациите и икономическия растеж на Съюза. Настоящите задачи на GSA по отношение на предоставянето на услуги, сигурността и навлизането на пазара на EGNOS и „Галилео“, подсилени от новите задачи на европейската ГНСС „Коперник“ и GOVSATCOM, ще предоставят на EUSPA централна позиция за по-нататъшно засилване на използването на космическите технологии в ЕС-27 и извън него. Уверен съм, че Родриго ще се справи блестящо в новото си начинание“, заяви Алберто Туоци, изпълняващ длъжността председател на Административния съвет на GSA.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници