Трансплантирани заплашват с протест заради промени в лечението им

Трансплантирани заплашват с протест заради промени в лечението им
Лекарствените политики на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса застрашават живота и здравето на трансплантираните у нас, твърдят организациите им. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трансплантирани пациенти заплашват с протести, ако не бъдат чути призивите им за адекватна реакция от страна на здравния министър Десислава Атанасова по повод лекарствените политики за тях.

Лекарствените политики на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса застрашават живота и здравето на трансплантираните у нас.

Мнението споделят от Националната асоциация на трансплантираните, както и от Алианса на трансплантираните и оперираните, предаде „Дарик“.

Проблемът е в това, че в позитивния лекарствен списък животоподдържащите лекарствени медикаменти, които ежедневно се използват от трансплантираните, се заменяли с евтини генерици, за чиято медицинска ефективност и безопасност нямало ясни доказателства.

Така, за да продължат да използват оригиналните медикаменти, с които се лекували от години, пациентите били принудени да доплащат по над 120 лева на месец.

По този начин се получава ситуация, в която мнението на лекуващите лекари и експертите е пренебрегнато и лечението на трансплантираните се извършва от чиновници, категорични са пациентите.

Според председателя на асоциацията Боян Грънчаров всички водещи специалисти в областта били на мнение, че употребата на генерици съкращава живота на трансплантираните.

„Схемата, по която се заплащат от Здравната каса нашите лекарства, е следната - избира се и се заплаща най-евтиното лекарство. Обикновено това е някакъв генерик, чиито качества аз няма да коментирам. А до иновативния, тоест оригиналния медикамент, има някаква разлика, която я покриват фирмите - тези, които произвеждат и внасят оригиналните медикаменти. Обаче това е механика на верижния шантаж. Тези фирми в един момент вдигат байрака и казват - ние напускаме вашия пазар. И край. Просто не могат непрекъснато да понижават цените“, обясни Боян Грънчаров.

Председателят на Алианса на трансплантираните Евгени Георгиев определи подхода, който Здравната каса извършва към тези пациенти, като геноцид.

„Един път се борим да не отхвърлим органа и след като се преборим, се оказва, че имаме нов враг - Здравната каса“, категоричен беше Георгиев, който е с трансплантирано сърце.

„Оня ден ме накараха да платя 165 лева. Не може държавата да отпуска стотици хиляди и да ни спасява, и да започваме нов живот, а в същото време Здравната каса бавно да ни убива. Ами след един месец ще влезе нов генерик, който ще струва 30 лева. Но аз генерици няма да пия“, категоричен е Евгени Георгиев.

По данни на асоциацията на трансплантираните в последните 13 месеца в страната са извършени общо 6 трансплантации.

Според пациентите тези цифри връщат България в 80-те години на 20. век.

„Ние сме толкова малко и предстои да станем още по-малко, ако държавата не уточни политиката си в тази област“, категоричен е Боян Грънчаров.

#трансплантация #НЗОК #здравна каса #генерични лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници