Мозъчна операция, докато пациентът е в съзнание

Мозъчна операция, докато пациентът е в съзнание
A A+ A++ A

Туморен процес в мозъка е опасно заболяване, най-вече поради възможността при разрастването си да притисне мозъчни структури, натоварени с опредена дейност – дишане, говор, зрение, двигателна активност и други.

Някои тумори могат да бъдат оперативно отстранени, с което се подобрява състоянието на пациента и той нерядко бива напълно излекуван. Но мозъкът и мозъчните структури са разположени в ограничено и трудно достъпно пространство – черепа. Отварянето на черепа е единственият начин директно оперативно да се достигне до мозъка. Оперирането на мозъка е много различно от оперирането в коремната кухина. Докато червата при една коремна операция могат да бъдат относително свободно премествани, за да се достигне до мястото на тумора, то мозъчните структури не позволяват волности. Едно минимално увреждане на мозъка може да доведе до сериозна инвалидност на пациента.

Поради тази причина преди повече от 10 години мозъчните хирурзи разработват мозъчната операция при пациент в съзнание.

Когато специалистите знаят точното място на тумора (определено изключително прецизно с помощта на  ядрено-магнитен резонанс), могат да отворят черепа и да достигнат до тумора, след което да го отстранят. При пациент под пълна упойка се предполага, че хирургът ще оперира върху мозъчните структури, без да знае дали ги уврежда или не. Затова на един определен момент от операцията (когато черепната кухина е отворена), е необходимо пациентът да бъде събуден. Докато единият оператор  си проправя път до тумора и го отстранява, друг специалист поддържа разговор с пациента, изследва сетивността му, възможността за мислене и други дейности, за които предварително е определено, че се контролират от мозъчните структури в близост до хирургичната намеса.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници