Случаят с „бебето от фризера“ пред развръзка

Случаят с „бебето от фризера“ пред развръзка
Медицинското заключение съвпада с това на петорната експертиза, поръчана по делото, станало известно като „бебето от фризера“. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Съдебномедицинската експертиза оневинява медиците от Горна Оряховица за смъртта на новороденото през 2010 г., заяви адвокатът Дечо Дечев.

„Деветорната съдебномедицинска експертиза, която прокуратурата чака повече от година, оневинява четиримата медици от Горна Оряховица, набедени от вътрешния министър Цветан Цветанов, че умишлено са умъртвили новородено през 2010 г.“, посочи адвокатът на д-р Димитър Сотиров пред в. „Сега“.

По думите му експертизата сочи, че няма извършено престъпление, тъй като детето е мъртвородено.

Медицинското заключение съвпада с това на петорната експертиза, поръчана по делото, станало известно като „бебето от фризера“, посочва БГНЕС.

Прокуратурата си поръча втора експертиза, този път от девет водещи медици, в началото на миналата година.

В края на юли медицинското заключение бе представено на държавното обвинение, но в него липсваше подписът на един от авторите.

Затова окръжната прокуратура във Велико Търново обяви, че разследването не е приключило, и върна експертизата за липсващия параф. Още тогава беше ясно, че второто експертно мнение също оневинява медиците.

„Не че този лекар не е искал да подпише, просто е бил в командировка, но той е съгласен с изводите на останалите“, коментира адвокат Дечев.

Четиримата лекари – Димитър Сотиров, Катя Гецова, Стефан Лазаров и Михаил Милатович, бяха обвинени от Цветан Цветанов, че умишлено са умъртвили новороденото дете на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева.

Лекарите твърдят, че детето е мъртвородено, но няколко дни по-късно са показно арестувани.

Според Цветанов те умишлено са оставили живото бебе във фризер. Министърът дори прочете от парламентарната трибуна СРС-та на разговори между тях, които според него доказвали вината им.

„Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс“, каза тогава Цветанов.

На два пъти обаче вече тезата му търпи провал, посочва БГНЕС.

Наскоро окръжният съд в Габрово оправда Сотиров, Лазаров и Гецова за смъртта на друго дете през 2009 г.

Това разследване също бе образувано, след като Цветанов прочете СРС в парламента.

По него прокуратурата твърди, че тримата лекари са изпълнявали немарливо работата си, което е довело до смъртта на новородено момче на 1 юли 2009 г. Съдът обаче не прие тази теза и ги оправда.

„Би следвало прокуратурата да прекрати разследването, в противен случай ще има оправдателна присъда“, коментира адвокатът Дечев.

Засега не е ясно каква ще е реакцията на държавното обвинение. Говорителят на окръжната прокуратура бе в отпуск, а шефът не си вдигаше телефона.

#Габрово #СРС #Боряна Георгиева #новородено #Велико Търново #Михаил Милатович #Стефан Лазаров #Катя Гецова #Димитър Сотиров #вътрешен министър #Цветан Цветанов #бебето от фризера #Дечо Дечев #Горна оряховица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници