По-малко кражби в църкви – вече няма какво да се краде

По-малко кражби в църкви – вече няма какво да се краде
От посегателствата през 2011 г. са изчезнали 30 богослужебни предмета и около 80 икони. Снимка: museumvt.com
A A+ A++ A

Посегателствата и кражбите на ценни предмети от православните храмове в България намаляват, съобщиха от Главна дирекция „Национална полиция", сектор „Културно-исторически ценности"

За миналата 2011 г. регистрираните престъпления са само 26, докато през 90-те и първите пет години от новия век са били по 150 на година, посочват още от дирекцията, цитирана от БТА.

От посегателствата през 2011 г. са изчезнали 30 богослужебни предмета и около 80 икони.

За първото шестмесечие на тази година има регистрирани 11 престъпления, като в тях са заявени като унищожени или откраднати 37 предмета, повечето от които икони.

Експертите допълват, че около една трета от кражбите се извършват от малцинствата, които разчитат предметите да бъдат от сребро, позлата, месинг, бронз, за да ги предадат в пунктовете за вторични суровини.

Две трети от престъпленията са с цел кражба на културни ценности – икони, ценни книги, и идеята е да бъдат препродадени чрез антиквариати или в съседни страни.

Една сериозна част от откраднатите ценности се прави опит да бъде изнесена извън граница, като най-големите пазари са в Гърция, Италия и Македония, уточниха от полицията.

По думите на експертите успеваемостта за разкриването на кражбите е около 30 процента, като най-голямо затруднение разследващите срещат при точното описание на липсващите предмети.

Затова специалистите предлагат да бъде създаден регистър на ценностите, който освен да изброи наличното, ще помогне за по-лесното им и бързо разпознаване.

Спадът на кражбите в църквите от сектора коментираха едновременно като положителна, но и тъжна тенденция.

Това е факт благодарение на предприетите превантивни мерки срещу посегателствата, но и защото храмовете вече не притежават толкова ценни предмети и няма какво да привлича за набези, отбелязаха експертите.

Обект на нападение преди време стана и намиращият се край София Дивотински манастир „Св. Троица", от който са изчезнали ценни предмети и икони.

Макар да е жертва на набези, църквата в манастира все още съхранява прекрасни изображения, а за поддръжката й се грижат млади монаси.

#България #църкви #храмове #манастири #икони #Главна дирекция „Национална полиция" #Гърция #Италия #Македония #София #Дивотински манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници