Полша пое курс за бързи промени в ЕС

Полша пое курс за бързи промени в ЕС
Полският премиер Доналд Туск. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Полша иска бърза промяна на Лисабонския договор, на който в момента се основава правно Европейският съюз, за да се намери решение на кризата в еврозоната.

Това заяви полският премиер Доналд Туск, чиято страна осигурява ротационното председателство на съюза до края на годината, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Обявяваме се за бърза промяна на договора за ЕС, без дълги, безплодни дебати. Полша „предпочита да променим договора наведнъж, а не да променяме различни международни договори в рамките на еврозоната“, допълни той пред журналисти.

Полският премиер се обяви за засилване на ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия (ЕК) и това да бъде записано в променения договор за ЕС.

„Сегашната криза доказва, че Европа се нуждае от истинска централна банка и че дейността на ЕЦБ и на еврозоната не може да се ограничи само до обикновени спешни действия“, каза още Туск.

Той повтори желанието на Полша всички държави – членки на ЕС, да участват в срещите, засягащи еврозоната, дори без право да гласуват за тези, които не са членки на валутния съюз, за да „се запази целостта на ЕС“.

Туск не изключи възможността на ЕК да се предоставят засилени прерогативи, включващи право на преглед на националните бюджети, но „под демократичен контрол“. Този контрол може да бъде предоставен на Европейския парламент, предложи полският премиер.

#еврозоната #ЕЦБ #Европа #Европейската комисия #Европейския съюз #Европейския парламент #ЕП #ЕС #ЕК #премиер #Варшава #Доналд Туск #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »