Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица

Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица
Православната църква чества т.нар. "Малка Богородица". Снимка: София фото ейджънси
A A+ A++ A

Православната църква почита в неделя църковния празник Рождество на Пресвета Богородица.

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от най-големите християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

По повод на празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник чества един от най-знаковите български православни манастири - Роженската света обител "Рождество Богородично".

По традиция на празника на манастира, когато се изнася за литийно шествие чудотворната икона на Роженската Света Богородица идват клирици от Света Гора - Атон, и на празничния водосвет присъстват гости от епархията, страната и чужбина.

Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат събори из цяла България. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.
Божията майка се почита като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места се спазва традицията да се замесва и опича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена "Богородична питка".

За детството на Мария преданието гласи, че тя е дъщеря на Йоаким и Анна, потомци на цар Давид. Те дълго време били бездетни, докато накрая Бог чул молитвите им и ги дарил с дъщеря. Йоаким и Анна дали обет да посветят детето си на Господ и когато тя навършила три години, те я отвели в Йерусалимския храм, за да я посветят на Бога.

Тя останала да живее при храма, където била обучавана и възпитавана до навършване на пълнолетие. След кръстната смърт на Христос и Неговото Възкресение, тя остава в Йерусалим, като за нея се грижи любимият ученик на Исус св. Йоан Богослов. Богородица умира на преклонна възраст с лека смърт - т. нар. успение, с което Бог дарява най-верните си слуги.

Легендата гласи, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото и, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната й плащеница. Според православната традиция Богородица е починала и погребана в Йерусалим, а според католическата - в Ефес.

Своя празник днес отбелязват градовете: Хасково, Симитли, Берковица и Полски Тръмбеш.

#БПЦ #Българската православна църква #Св. Ана #Малка Богородица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници