Обявиха Съединението в Пловдив

Обявиха Съединението в Пловдив
Възстановка на Съединението на Княжество България с Източна Румелия беше пресъздадена в центъра на Пловдив от родолюбиви българи. Над 100 доброволци от Комитет "Родолюбие" и дружество "Традиция" превзеха конака. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Пловдив се проведе тържествена заря-проверка по случай 127-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия /6 септември 1885/.

На тържеството пред Паметника на Обединена България присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Цецка Цачева, представители на висшия клир и десет посланици, предаде БГНЕС.

Церемонията започна с приемане на строя от държавния глава и продължи със слово на кмета Иван Тотев. Той заяви, че "6 септември е пловдивският ден в историята на България".

"Съединението на Княжество България с Източна Румелия е една от най-славните страници в българската история. Доказателство за стремежа на народа ни да живее в свободно отечество. Той е изцяло български акт - мъдър и държавнически, около който се обединяват всички политически кръгове. Съединението е рожба на общонародната грижа и тревога за опазване на българския характер на населението в Тракия и Македония. Съединението е подкрепено мощно и възторжено от целия български народ, както в отечеството, така и извън неговите предели", заяви Плевнелиев в своето приветствено слово.

"Съединението доказа, че българският народ е достоен за уважение. Светът ще ни уважава, когато сме единни, имаме кауза и я отстояваме", подчерта президентът.

След речта бяха запалени факлите на почетните факлоносци. С този ритуал отдаваме почит на героите на Съединението.

Церемонията продължи с изброяване на имената на участниците във великото дело. На първите места бяха поставени имената на княз Александър Батенберг /1879-1886/, Стефан Стамболов и Захари Стоянов.

В четвъртък се навършват 127 години от славния акт, с който беше нарушено статуквото на тежкия Берлинския договор от 1878 г. Благодарение на Съединението България се превърна във водеща стопанска и културна сила на Балканския полуостров до Балканските войни от 1912-1913 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници