Ден 40 на протести срещу "Борисовата диктатура"

Ден 40 на протести срещу "Борисовата диктатура"
A A+ A++ A

Гражданското недоволство срещу кабинета и главния прокурор не стихва. Днес се навършват 40 дни от началото на протестите с искане за оставките нa правителството и обвинител №1, въвеждане на дистанционно електронно гласуване, предсрочни избори и промяна в Конституцията.

Нито промените в кабинета, нито обещанията за "рестарт на системата" и нов основен закон, написан от ГЕРБ, успяват да разколебаят протестиращите и те заявяват, че няма да се откажат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

На 40-ия ден организаторите на демонстрациите от Отровното трио се заканиха да изнесат панихида за отиващата си власт. За целта са поканили свещенослужители от различни вероизповедания, а участниците в протеста са призовани да донесат със себе си жито - както повелява ритуалът. Припомняме, че в 28-ия ден от гражданско недоволство Триото донесе ковчег, в който символично погребаха "Борисовата диктатура".

След повече от месец протести в цялата страна и чужбина, от днес демонстрантите използват нови похвати, за да изразят недоволството си срещу управлението - блокади-изненади на различни инситтуции. Първата акция бе насочена срещу Министерството на правосъдието заради подготвеното от ГЕРБ предложение за промяна в основния закон на страната.

Традиционните блокади обаче остават - три са затворените за движени кръстовища в столицата - на "Орлов мост", при Ректората на Софийския университет и при площад “Независимост“. Една е блокадата във Варна - пред сградата на Общината.

Тази вечер към блокадите ще се включат и медицинските сестри, в 18.30 часа те ще разпънат палатков лагер пред сградата на здравното министерство и ще обявят началото на безсрочен протест.

За пореден път държавният глава Румен Радев ще изрази подкрепата си към протестите срещу правителството и главния прокурор, като в 19.00 часа ще се срещне с демонстранти във Варна.

Четвърти ден продължава "Поход на свободата" от Свиленград към София. Участниците в него ще извървят 330 км пеша, като носят метална релса и камъни от плажа край "Росенец", за да се включат в антиправителствените протести на пл. "Орлов мост" в столицата.

Протестите получават голяма подкрепа и от наши сънародници в чужбина. Вчера българи от 20 града по света демонстрираха желанието си за промяна и нови избори.

 

#протест #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници