Младенов: България не иска Европа на две скорости

Младенов: България не иска Европа на две скорости
България иска по-интегриран Европейски съюз, заяви Младенов на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не приема идеята за Европа на две скорости и иска по-интегриран Европейски съюз.

Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов на заседанието на външните министри днес в Брюксел, предаде БНР.

„Европа не трябва да се разделя на две скорости, защото най-голямата опасност в момента, която имаме в Европейския съюз, е да се поддадем на популисткото виждане, че проблемите на Европа идват от интеграцията“, заяви той.

„Проблемите на Европа не идват от интеграцията. Нито проблемите на Европа идват от разширяване. Те идват от неспазването на правила, които са приемани години наред, и неспазването им от много държави“, добави Младенов.

Разширяването на Евросъюза към Западните Балкани е много важно за България, то трябва да продължи и след предстоящото влизане на Хърватия, каза още министърът.

Според него не трябва да изглежда, че след приемането на Хърватия спира разширяването на Европейския съюз. По думите на Младенов Черна гора е изпълнила всички критерии за членство.

„Също за нас е много важно и това, което ще се случи в Сърбия, в рамките на диалога между Белград и Прищина, за да може и Сърбия да мине една крачка напред“, каза още българският външен министър.

Той уточни, че що се отнася до Македония, България остава за европейската й перспектива, след като бъде решен двустранният спор с Гърция, и при условие, че спазва принципите на добросъседство.

„В случая с Балканите е много важно всяка страна да покаже, че е готова да се раздели с миналото си на несъгласия, разделения и конфликти и е готова на сътрудничество с всички страни“, подчерта Младенов.

#България #ЕС #Европейския съюз #Европа #министър на външните работи #Брюксел #Черна гора #Гърция #Македония #Балканите #Хърватия #Западни Балкани #интеграция #Сърбия #Белград #Прищина #Николай Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"