Колко продължава раждането?

Колко продължава раждането?
A A+ A++ A

Продължителността на раждането е въпрос, който, естествено, вълнува всяка бременна жена. Преди да се поставя някакъв определен интервал от време, жените трябва да знаят, че всяко раждане е индивидуално и никой никога не може да предвиди точната му продължителност.

Знанията ни са достатъчно сериозни, за да можем да изведем статистически значими граници за раждането и така да имаме една, макар и доста обща, представа за продължителността на раждането.

Обхващайки раждането най-пълно, практиката на специалистите е показала, че то продължава средно около 13 часа при жената, раждаща за първи път (при първескинята). Това е времето от започването на раждането (установяването на родилна дейност) до раждането на плода и плацентата.

За начало на раждането се приема установяването на регулярни болезнени маточни контракции и промени в маточната шийка. За първите 7,5 часа се достига разширение на шийката на матката около 2,5 см – това е т.нар. латентна фаза. Най-често в тази фаза при нормално протичаща бременност не се налага хоспитализация на бременната (прием в болница) и тя е в добро общо състояние, може да ходи самостоятелно и това дори се отразява добре както върху напредването на родилната дейност, така и на самочувствието на жената.

Следващите 4 часа са т.нар. активна фаза, през която контракциите са значително по-силни и дилатацията (разширението, разкритието) на маточната шийка достига 9-9,5 см. По време на активната фаза родилката се хоспитализира, подготвя се за раждането, следят се активно нейните показатели и показателите на плода.

Последната фаза е най-кратка и завършва с раждането на плода, последвана от раждането на плацентата.

При жени, които раждат за втори или пореден път, раждането преминава през същите фази, но те протичат за по-кратко време – средно общо около 8 часа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници