The Sunday Times: Коронавирусът е известен от 7 години - съхранявали го в лаборатория в Ухан

The Sunday Times: Коронавирусът е известен от 7 години - съхранявали го в лаборатория в Ухан
A A+ A++ A

Първият известен в света случай с вируса Covid-19 е открит преди седем години от китайски учени в изоставена мина. На мястото и имало и смъртни случаи, причинени от респираторна болест тип коронавирус, пише The Sunday Times

Разследване на медията е открило доказателства, че Китай не е споделял публично тази важна информация за вируса, който е подобен на Covid-19, въпреки че играе силна роля в разкриването на произхода на пандемията.

„Новият щам“ на коронавирус, който беше открит в мина през 2012 г., се съхранява от години в вирусологична лаборатория в китайския град Ухан, където в края на миналата година започнаха пандемията Covid-19.

От Sunday Times пишат, че през 2013 г. малък екип от учени пътува до югозападен Китай, за да проучи ново и мистериозно смъртоносно заболяване. След като преминават през терасовидни чайни плантации, те стигат до местоназначението си: изоставена медна мина, където - в бели хазмати и респираторни костюми се впускат в тъмнината.

Моментално те са поразени от вонята. Над главата, прилепите са вкоренени. Под краката, плъховете и храстите се носят през дебели слоеве от изхвърлянията им. Това е било място за размножаване на мутирали микроорганизми и патогени, смъртоносни за хората. Седмици по-рано шестима мъже, които са влезли в мината са били поразени от заболяване, което предизвиква неконтролируема пневмония. Три от тях загинаха.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »