За 3 седмици ГКПП-тата връчиха глоби на шофьори за повече от 1.5 млн. лв.

За 3 седмици ГКПП-тата връчиха глоби на шофьори за повече от 1.5 млн. лв.
МВР
A A+ A++ A

Фишове, наказателни постановления за нарушения и документи за административни глоби за над милион и половина лева са връчени чрез новата Автоматизирана информационна система „Граничен контрол“, разположена по граничните пунктове, предаде БГНЕС.

С предприетите действия МВР има за цел да повиши събираемостта на наложените глоби от водачите на МПС, които имат желание да напуснат страната.

Според коментари от представители на опозицията в парламента с налагането на този вид пречка пред напускащите страната се възпрепятства тяхно основно право – на свободно движение в ЕС. Вътрешното министерство, обаче, категорично отхвърля тези обвинения с мотива, че служителите на министерството само връчват административно-наказателните документи на водачите, като с това не ограничават свободното им придвижване.

При връчването на наказателните постановления глобата с тях не става автоматично изискуема, а се взимат предвид процесуалните срокове по влизане в сила, и сроковете за доброволно заплащане. След изтичане на законовите срокове, обаче, глобата става изискуема, за което държавата е предвидила налагането на принудителни мерки като временно отнемане на шофьорската книжка и временно спиране от движение на автомобила до заплащане на съответната глоба, сочи справката на МВР.

Само за периода от 1 до 23 юни на водачи, преминаващи през граничните контролно-пропускателни пунктове са връчени 11 347 електронни фиша на стойност 1 530 154 лева.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »