Проф. Кантарджиев:Пикът беше през април, това е просто вълна

Проф. Кантарджиев:Пикът беше през април, това е просто вълна
A A+ A++ A

“Клъстерното разпространение на COVID-19 не може да премине в масово докато има РЗИ, докато има Щаб, докато има Министерство на здравеопазването, които работят. Няма да допуснем кривата на заразените да тръгне нагоре.” Това заяви в ефира на bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев съобщи, че около 1% от населението на страната има данни за контакт с вируса. До тези изводи се стига след проведеното в Пловдив представително проучване за COVD-19. Данните от проучването трябва да бъдат представени днес. Контакт със заразата от медицинския персонал са имали около 2%, а около 3% са тези, които са в частния сектор, съобщи още проф. Кантарджиев .

Той допълни че, по данни на Световната здравна организация, хората без симптоми по-трудно заразяват околните „Те рядко могат да бъдат суперразпръсквачи, но вече се доказа, че хората с леки прояви на заболяването могат да заразяват, затова трябва да сме бдителни“, допълни Кантарджиев и обясни, че за момента е препоръчително да се избягват контактите с хора на закрити места.

Проф. Кантарджиев отново припомни за трите Д-та, които са най-ефикасни срещу заразата – дезинфекция, дистанция и дисциплина. Той обясни, че в края на април е бил пикът на заболяването от коронавирус в страната, а това сега е просто вълна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници