Бивш здравен министър: Всеки тест хваща определено количество вирус, маските предпазват на закрито

Бивш здравен министър: Всеки тест хваща определено количество вирус, маските предпазват на закрито
A A+ A++ A

„Не се страхуваме. Който го е страх от мечката, не влизаме в гората”, това каза д-р Малина Станчева, педиатър. Тя е категорична, че лекарите ще продължат работа, въпреки страха от заразата. Медикът изказа съболезнования на семействата на починалите медици в ефира на НоваТв.

„Всеки тест хваща определено количество вирус. Човек отделя много вируси в началото, след това те намаляват и тестовете спират да ги улавят. Това е едното възможно обяснение.  В един момент може тестовете може да не го хванат. Ние взимаме тест в носоглътката, но може вируса да е в дробовете. Много вероятно става въпрос на такъв случай. Това обаче подлежи на доказване. Има няколко сценарии. Може да се окаже, че вируса стои дълбоко в дробовете”, така коментира Стефан Константинов, бивш здравен министър  отрицателните тестове на починалата лекарка.

„ПСР се взима от горните дихателни пътища. Моята теория е подобна – след няколко седмици трябва да се вземе проба от долните дихателни пътища. Що се касае за децата. Заболеваемостта при децата намаля. Ние имаме консултации онлайн. Имахме подозрения при деца, но не се потвърдиха”, каза още д-р Станчева. Тя добави, че честите обаждания са от пациенти, които обаче не търсят помощ, а да се уверят, че медиците са добре.

С 6% по-малко са регистрираните онкоболни през последния месец, в сравнение с предходната година. Това съобщи още бившият здравен министър.

„Онкологичните заболявания не са намалели драстично. За нас лекарите е много важно да се запазим. Това означава да имаме предпазни средства – маски и облекла. Онколкогичната болница в София получихме дарение за стойност 10 хиляди лева”, каза още Константинов. По думите му към този момент в лечебното заведение няма диагностициран с КОВИД – 19. Бившият здравен министър бе категоричен, че мерките –носенето на маски и дезинфекцията е препоръчително за всички.

„Ако спортуваш навън е безсмислено да носиш маска, но ако сме на закрито или в близост с други хора, то маската трябва да се постави. Лично аз нося маска, за спокойствието не само за мен, а и за другите хора”, каза Константинов.

Д-р Станчева заяви, че от 9 до 16 % са случаите с деца, които са асимптомни. Последно при тях се появява температурата и кашлицата.

„При децата се развива до 2 седмици. Появява се тежко дишане, ако не се хване навреме. Ние направихме анализ от данните от Пирогов. Децата със малоформации са най-рискови, както и недоносени. Трябва да държим децата под око. Рисковите деца трябва да носят маски и да се пазят”, съветва педиатърът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници