Без глобени заради новата Синя зона в събота

Без глобени заради новата Синя зона в събота
На 1 септември няма санкционирани нарушители, които не са заплатили за паркиране със смс или талон, а само са били информирани за новите правила от служителите на „Паркиране и мобилност”. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Около 4000 смс-а за платено паркиране са изпратени в събота – първия ден на новата по-скъпа Синя зона.

Това съобщи за Дарик директорът на „Паркиране и мобилност”към Центъра за градска мобилност Румяна Милова.

По случайност Наредбата влиза в сила в събота, когато според новите правила Синята зона работи от 8.00 до 14.00 ч., уточни Милова.

От понеделник платеното паркиране в центъра на София ще важи от 8.00 до 19.00 ч., като в идеалния център на града се плаща по два лева на час, с ограничение за престой до два часа.

В по-широкия център – или т.нар. Зелена зона, платеното паркиране остава по един лев на час, с ограничение за престой четири часа.

На 1 септември няма санкционирани нарушители, които не са заплатили за паркиране със смс или талон, а само са били информирани за новите правила от служителите на „Паркиране и мобилност”, обясни още Милова.

„Проявихме толерантност към нарушителите, по-скоро към онези граждани, които още не са добре информирани”, каза тя.

За първи път зоните за платено паркиране се обозначават както със знаци, така и с цветна маркировка на платното, обясни още тя и заяви, че знаците ще бъдат по-малко от досегашните, защото ще са само на входовете и изходите на зоната.

„На входа на всяко кръстовище, където се навлиза от зона за безплатно в зона за платено паркиране, има такава маркировка. В синьо на Синята зона. Днес и утре в зелено ще бъде направена и Зелената зона”, уточни Милова.

150 лв. струва годишната винетка за паркиране в идеалния център на града за живеещите в Синя зона, за Зелена годишно се плащат по 100 лв.

Продължава подаването на заявления за такъв винетен стикер, като Центърът за градска мобилност ще работи и през почивните дни от 9:00 до 16:00 ч., уточни Милова.

„Имаме вече около 4200 подадени заявления, от които 3000 са одобрените. Тези, които са си ги получили вече са около 1500”, разясни още тя.

#Синя зона #Зелена зона #София #Центъра за градска мобилност #Румяна Милова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници